15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Brexiteuletelepedett státusMAGYARORSZÁGnagy-britanniaNagyvilág

Brexit-határidő: órái maradtak, aki maradna

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen, életvitelszerűen telepedtek le 2020. december 31-ig, az országban maradhatnak, ha meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért (letelepedett státusért) folyamodnak – írta az MTI.

A kérvények benyújtási határideje június 30-a.

A letelepedett státus megszerzése kell ahhoz, hogy a jogosult uniós állampolgárok július 1-től változatlan feltételekkel dolgozhassanak, tanulhassanak Nagy-Britanniában, hozzáférhessenek az ingyenes brit egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásaihoz és az egyéb kedvezményekhez.

Az elbírálásig eltelő időszakban az is garantálja a megszerzett jogosultságok megtartását, ha a letelepedett státusra szóló kérvényt szerdáig benyújtják. Erről mindenki hivatalos igazolást kap. Ezt lehet felhasználni a jogosultságok bizonyítására. Az elbírálásig gyakorlatilag semmi nem változik annak, aki beadta a kérvényt.

Aki mindenben megfelel a letelepedett státusra jogosító feltételeknek, de lekési a szerdai határidőt, még lesz lehetősége a kérvényezésre, de meg kell magyaráznia a késést, a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek.

A tavaly december 31. előtt Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok külföldön élő közeli rokonai bármikor kérhetik, hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő családtagjaikhoz.

Az idei év első napjától az Európai Unióból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre már más bevándorlási szabályozás érvényes, amely főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a letelepedési kérelmek elbírálásához, függetlenül attól, hogy a kérelmező az EU-ból vagy máshonnan érkezett.

Az új szabályozás szerint könnyített eljárással juthatnak nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási engedélyhez a legrangosabb nemzetközi elismerések birtokosai, köztük a fizikai, a kémiai, a gazdasági, az irodalmi és az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok és írók, a nemzetközi filmvilág Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas alkotói, a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-érem és a számítástechnológia Nobel-díjaként emlegetett Turing-díj kitüntetettjei.

Ugyancsak gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárásra számíthatnak a nemzetközi zenei világ Brit Award- és Grammy-díjas sztárjai.

A brit belügyminisztérium legutóbbi összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an folyamodtak letelepedett státusért. A tárca adatai szerint a brit hatóságok a múlt hónap végéig beadott és már elbírált kérvények alig 2 százalékát utasították el.

A brit belügyminisztérium korábban kampányt indított annak érdekében, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik még nem folyamodtak a letelepedett státusért, mielőbb tegyék ezt meg, tekintettel a közeledő határidőre. A kérvényeket a mobil eszközökre letölthető, “EU Exit: ID Document Check” nevű alkalmazás használatával otthonról is be lehet nyújtani. Az ügyintézéshez kidolgozott részletes útmutató magyarul is hozzáférhető a brit kormányzati honlapon.

The post Brexit-határidő: órái maradtak, aki maradna first appeared on 24.hu.

Related posts

A lánybandákból is Dél-Korea hozza az új generációt

MO.CO.HU

Melyik favorit néz ki a legjobban egy évvel minden idők legvitatottabb focivébéje előtt?

MO.CO.HU

Hiába a vívók tiltakozása, Mohamed megy az olimpiára

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This