8.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
betegségegészségMAGYARORSZÁGpacemakerszívszívritmus-szabályozóTech

Felszívódó pacemakert fejlesztettek ki

Teniszütő formájú, a szív felszínére beültethető, felszívódó pacemakert fejlesztettek ki – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A vezeték nélküli eszköz olyan betegek számára készült, akiknek szívritmusát csak rövid ideig kell szabályozni.

Mióta 1958-ban az első pacemakert sikeresen beültették, páciensek millióinak életminőségét javította az eszköz. Miközben vannak olyan betegek, akiknek folyamatosan kell a szívritmus-szabályozó, egyes pácienseknek csak időlegesen van rá szükségük, napokra vagy hetekre, például nyitott szívműtétek után.

John A. Rogers, az illinoisi Északnyugati Egyetem professzora és a csapat vezetője szerint az új fejlesztést olyan esetekben alkalmazhatják, amikor egy kritikus időszak után a szívritmus-szabályozásra nincs többé szükség. Bár a pacemakerek már most is használhatóak átmeneti ideig, a szakértők úgy vélik, az alkalmazásuk nem problémamentes, ugyanis a bőr alá behelyezett vezetékek fertőzést okozhatnak. A külső tápegység és a vezérlőrendszer ráadásul véletlenül elmozdulhat, és az eszköz eltávolításakor megsérülhet a szív.

A kutatók szerint az új, elemmentes pacemakert közvetlenül a szív felszínére lehet beültetni, és a szervezet felszívja, amikor nincs már rá szükség.

Az eszköz Rogers szerint körülbelül 100 dollárba (mintegy 30 ezer forintba) kerül. A vékony, rugalmas, kevesebb mint félgrammos szerkezet vezetékmentes, a testen kívülről vezérelhető és programozható. Az eszköz elkészítéséhez olyan anyagokat, így magnéziumot, volfrámot, szilikont és biológiailag lebomló műanyagot használtak, amelyek kompatibilisek az emberi szervezettel, és idővel képesek feloldódni és eltűnni.

Az apró teniszütőre emlékeztető pacemaker vezeték nélküli technológiával működik. A rendszerben a külső eszközről származó rádiófrekvenciát a pacemakerben lévő vevőegységbe küldik, ahol az elektromos árammá alakulva szabályozza a szívműködést. Rogers megjegyezte, hogy hasonló technológiát alkalmaznak például az okostelefonok és az elektromos fogkefék vezeték nélküli töltésére.

A kutatók egerek és nyulak szívén tesztelték az eszközt, de emberi szívmetszeten, illetve élő kutyákban és patkányokban is kipróbálták. A patkányokban a szívritmus-szabályozó négy napig működött, és a két hét múlva elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy elkezdett feloldódni. Hét hét után a szerkezet már nem volt látható a felvételeken.

A kutatók szerint az eszköz anyagának vastagságát úgy tudják beállítani, hogy a különböző igényekhez igazítsák működésének és lebomlásának időtartamát. Rogers hangsúlyozta, hogy a pacemakert emberen még nem próbálták ki, és az új implantátum alkalmazásának engedélyezése még évekig tarthat.

The post Felszívódó pacemakert fejlesztettek ki first appeared on 24.hu.

Related posts

Hova tűntek az őshonos rákok a magyar asztalokról?

MOCOHU

Karinthy skizofrén fia, Benedek Elek szabadkőműves unokája, és ÁVO-vezető is élt a budai oldal székelykapu mögé rejtett fatornyos villájában

MOCOHU

A Twitter tartósan felfüggesztette Trump fiókját

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This