14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
etiópiaMAGYARORSZÁGNagyvilágtigré

Nyolc hónap harc után azonnali tűzszünetet hirdettek Etiópiában

Azonnali egyoldalú tűzszünetet hirdetett hétfőn az etióp kormány az észak-etiópiai Tigré tartományban a lázadókkal vívott csaknem nyolc hónapig tartó harcok után, írja az MTI.

Nem sokkal a tűzszünet bejelentése előtt sietve elhagyták Mekelét, a régió székhelyét a térség átmeneti kormányzatának képviselői, szorgalmazva egyúttal a tűzszünet meghirdetését humanitárius okokra hivatkozva.

A tűzszünet lehetővé teszi, hogy a földművesek felszántsák a földjeiket, illetve hogy a segélyszervezetek zavartalanul dolgozhassanak – állt az addisz-abebai kormány közleményében. Hozzátették, hogy a tűzszünet a kulcsfontosságú vetési időszak végéig – azaz szeptemberig – hatályban lesz.

A tigréi lázadók egyelőre nem reagáltak a sokak számára meglepetésszerű bejelentésre, ahogy a szomszédos Eritrea sem, amelynek katonáit az etióp kormány bevonta a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadószervezet szétverésére indított offenzívába.

A tartományban november elején robbantak ki a harcok, miután a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ellentámadást indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

The post Nyolc hónap harc után azonnali tűzszünetet hirdettek Etiópiában first appeared on 24.hu.

Related posts

Itt a modern Idétlen időkig, csak játékban, mormota helyett puskákkal

MO.CO.HU

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

MO.CO.HU

Aki nincs bajban, jobb, ha újra elkezdi törleszteni hitelét, tanácsolja az MNB

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This