13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19egyesült arab emírségekharmadik oltáskoronavíruskoronavírus friss hírekMAGYARORSZÁGNagyvilágseychelle-szigeteksinopharm

Így terjed a vírus azokban az országokban, ahol a magyarhoz hasonló utat jártak az oltással

A világ egyik leggazdagabb országa lehet Orbán Viktor új laboratóriuma, írtuk még januárban az Egyesült Arab Emírségekről, ahol a világon elsőként már akkor elkezdték átoltani a lakosságot a Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával, amikor a magyar kormány még arra várt, hogy a hazai gyógyszerhatóság engedélyezze a kínai oltóanyag használatát.

Az Emírségekben – ahol később hazánkhoz hasonlóan a Pfizer, az AstraZeneca és a Szputnyik is elérhetővé vált – a gyors és nagyszabású oltási kampánynak köszönhetően immár  a jogosultak 91,8 százalékát beoltották, ami a lakosság 71 százalékát jelenti a helyi vészhelyzeti és katasztrófavédelmi hatóság szerint.

A lépéselőny miatt márciusban az Emírségekből érkeztek az első hírek arról is, hogy a kétadagos Sinopharm-oltás nem minden esetben termel elegendő antitestet, ezért a hatóságok egyeseket már akkor berendeltek emlékeztető oltásra, májusban pedig már mindenkinek felajánlották a harmadik dózist. Így tett az oltási kampányban hasonló utat járó, ugyancsak a Perzsa-öböl partján fekvő Bahrein is, pár hete pedig már mindkét országban Pfizert is kérhetnek harmadjára a Sinopharmmal oltottak.

A döntéseket a romló járványügyi adatok is meghatározhatták, hiába ugyanis a magas vakcináció, Bahreinben (ahol 60 százalék körüli az átoltottság) a hónap elején olyannyira erőre kapott a járvány, hogy két hétre lezárásokat kellett elrendelni. A 9,8 milliós Emírségekben sem alakulnak jól a mutatók, az elmúlt hónapban rendre kétezer felé ment a napi új esetek száma (bár ez még mindig a februári napi 3-4 ezres csúcs alatt van), szombaton pedig tíz halálesetet regisztráltak, ez a legtöbb március óta – írja a Reuters.

A helyi hatóság közlése szerint az új fertőzéseket és a halálozásokat többnyire vírus újabb és fertőzőbb változatai okozzák, a béta (dél-afrikai) variáns az esetek 39,2 százalékát teszi ki, míg a delta (indiai) 33,9, az alfa (brit) pedig 11,3 százalékot. Közölték ugyanakkor azt is, hogy

az intenzív ellátásra szoruló betegek 92 százaléka, míg az elhunytak 94 százaléka nem volt beoltva.

Hogy két a közel-keleti országban már a Pfizer is választható harmadik oltásként, indokoltnak tűnik annak a múlt heti kínai bejelentésnek alapján is, mely szerint a két inaktivált vírust tartalmazó kínai vakcina (a Sinopharm és a Sinovac) által kiváltott antitestek kevésbé hatékonyak a delta variáns ellen, noha így is védelmet nyújtanak. Mint a Napi.hu a The National alapján írja, az Emírségekben figyelmeztetést is kellett kiadni amiatt, hogy az emberek a dupla dózis kínai után már csak egy Pfizer-emlékeztetőt adassanak be maguknak, többen ugyanis utazási céljaik miatt megpróbáltak hozzájutni egy negyedik oltáshoz is, ez azonban a helyi szakemberek szerint egészségügyi kockázatot jelent.

Az Emírségekhez hasonlóan a világ élmezőnyében van az átoltottság a Seychelles-szigeteken is, igaz, ott csupán 98 ezren élnek. A helyzet ugyanakkor abban is hasonló, hogy május elején a Sinopharmmal és CoviShielddel (az AstaZeneca indiai változatával) átoltott miniállamban is meredeken emelkedni kezdett a megbetegedések száma.

Kapcsolódó
Egy hét alatt megduplázódott a fertőzöttek száma a világ legátoltottabb országában

Egyre több az információ a kialakult helyzetről.

A koronavírussal kapcsolatos szakirodalmat tallózó Facebook-oldalán Dobson Szabolcs a helyi egészségügyi minisztérium elemzését idézve azt írja, a járvány főként a béta variáns miatt futott fel, de kimutatták alfa és a delta variánst is. Nemrégiben két CoviShielddel oltott ember is elhunyt a koronavírus miatt, míg a Sinopharmmal oltottak közül eddig senki sem halt meg (ugyanakkor a kínai vakcinát főleg a 60 éven aluliak kapták, míg a Covishieldet a 60 felettiek). A helyi egészségügyi minisztérium szerint a nem oltott emberek megbetegedési kockázata hatszor nagyobb, mint az oltottaké.

A harmadik oltás lehetőségét a Seychelles-szigeteken is mérlegelik, a magyar kormány részéről azonban továbbra sincs napirenden a harmadik oltás beadása, sőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt pénteki közlése szerint szabályt szeg az az orvos, aki ezt megteszi. Így aztán a védettségük miatt aggódó magyaroknak maradnak a magánakciók, bár a Belügyminisztérium tagadja, hogy honfitársaink tömegesen mennének Romániába Pfizer-oltásért.

The post Így terjed a vírus azokban az országokban, ahol a magyarhoz hasonló utat jártak az oltással first appeared on 24.hu.

Related posts

Népszava: Levélben vázolta tervét Orbán, hogy vezethetnék ki a Néppártból a Fideszt

MO.CO.HU

Most Szíjj Lászlóval repólt Svájcba a magángép, ami nemrég tért vissza Dubajból

MO.CO.HU

Nem csak takarékos, de jót is tesz a bolygónak, ha okos az otthon

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This