12.6 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
halálKultúraMAGYARORSZÁGművészetpécsrétfalvi sándorszobrász

Meghalt Rétfalvi Sándor szobrászművész

Életének 80. évében elhunyt Rétfalvi Sándor Munkácsy Mihály-díjas, érdemes művész címmel kitüntetett szobrászművész a baranyai megyeszékhelyen június 27-én, vasárnap – közölték a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának internetes oldalán hétfőn.

Az alkotó 1941-ben született a kárpátaljai Aknaszlatinán. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrászat szakán végezte Somogyi József, Szabó Iván és Pátzay Pál tanítványaként 1959 és 1964 között – írja az MTI. Dolgozott a Pécsi Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatójaként, a Janus Pannonius Tudományegyetem (JPTE) rajz fakultásának tanszékvezetőjeként, a rajzvizuális szakemberképzés tanszékvezetőjeként, docenseként és a pécsi szobrászszak tanszékvezetőjeként. A szobrászművész 1967-ben a villányi nemzetközi szobrász szimpózium alapító szervezője és egyik irányítója volt, emellett nevéhez fűződik a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alapítása is.

1964-től több tucat köztéri alkotását állították ki többek között Budapesten, Pécsen, Szigetváron és Székesfehérváron. A Munkácsy-díjjal 1978-ban kitüntetett Rétfalvi Sándor Nagykanizsa (1998) és Pécs (2019) díszpolgára.

The post Meghalt Rétfalvi Sándor szobrászművész first appeared on 24.hu.

Related posts

Kelly Osbourne sminkbalesetet szenvedett, egy ideig csak szemfedőben látjuk majd

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. december 2.

MOCOHU

Túltolhatta az amerikai sajtó a Trumpot segítő orosz befolyás ügyét

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This