14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bardóczi sándorfidelitasKözéletMAGYARORSZÁGméhlegelő

Méhlegelőt kaszált le a Fidelitas

„Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk” – jelentette be Facebook-oldalán a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Budapest több kaszálatlan területe miatt is felháborodtak emberek és pártok, de Bardóczi Sándor főtájépítész türelmet kért.

Az utóbbi hetekben felpörgő méhlegelő-vitában az egyik oldal azt mondja, nagyon hasznos, hogy hagynak vadon megnőni nagyra növényeket, amik akár virágoznak is, a kipusztulóban lévő beporzó rovarokat ez odavonzza, gyarapodni, sokasodni tudnak, ez jót tesz a természetnek. A másik oldal kritikája szerint azonban pusztán arról van szó, hogy a közterületeket nem kaszálja a fenntartó Főkert elég gyakran, a méhlegelő szöveg kamu.

Bardóczi Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal tájépítészeti osztályvezetője egy hosszabb Facebook-posztban állt bele a vitába. Szerinte a rengeteg eső miatt nagyon nőnek a növények, a gaz is, a Főkert és a kerületi parkfenntartó cégek sem győzik a kaszálást, igen, le vannak maradva. A Főkert által kezelt 6 millió négyzetméter zöldfelület 4,5 százalékát jelölték csak ki méhlegelőnek. Így folytatja Bardóczi:

Nincs virágzás, csak „gaz”, a méhek a vadvirágokat szeretik, nem a füvet, hogy lesz ebből méz? Ezeket sokan megjegyzik, kérdezik.

A tájépítész szerint lehetne célzottan is ültetni vadvirágos magkeveréket területekre, de Magyarországon alig kapni ilyen keveréket, miközben Nyugat-Európában igen. Ráadásul Budapesten olyan növényeket akarnak meghonosítani, amik nem idegenhonosak, nem invazívak, hanem a főváros környékén őshonosak. Tehát mivel ilyen budapesti magkeverék nem létezik, “sziszifuszi munkával” igyekszik a főváros ezt összehozni azzal, hogy a nem Budapestre passzoló növényeket lekaszálják, igyekeznek megerősíteni az őshonos fajokat, megszerezni a magvaikat, amiket újra lehet majd vetni. Hozzáteszi, ez

nagyobb türelmet igényel a városlakótól, sok edukációt tőlünk és semennyire sem kedvez neki a politikai tematizálás.

Kapcsolódó
Az nem elhanyagolt gaz, hanem méhlegelő

Budapest több kaszálatlan területe miatt is kiakadtak emberek és pártok, de a főtájépítész türelmet kért.

The post Méhlegelőt kaszált le a Fidelitas first appeared on 24.hu.

Related posts

Az olimpia zsebben, az olimpiai bajnok viszont még túl erős a női kéziseknek

MO.CO.HU

Megvan az ötmillió beoltott, vége a maszkviselésnek és a kijárási tilalomnak

MO.CO.HU

Megszurkálta a testvérét egy férfi Hejőkeresztúron

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This