14.2 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldhőséghőségriadókánikulaMAGYARORSZÁG

Péntek éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

Müller Cecília országos tiszti főorvos péntek éjfélig meghosszabbította az érvényben lévő hőségriadót.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében azt írja, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani és 11 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni. Javasolták, hogy a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy senki ne hagyja gyermekét, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Ajánlott több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Figyelmeztettek arra, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel, hangsúlyozták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre másodfokú figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A nappali csúcsértékek 28 és 37 fok között alakulnak. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön extrém, az ország többi régiójában nagyon erős szintet érhet el az UV-B-sugárzás.

Pénteken ugyanakkor zivatarokkal hidegfront érkezik. Zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken heves zivatarok is lehetnek, melyeket erős szél, nagyméretű jég, intenzív esőzés kísérhet.

(MTI)

The post Péntek éjfélig meghosszabbították a hőségriadót first appeared on 24.hu.

Related posts

Nahát, milyen szimpatikus, ígéretes fiatalok – aztán elkezdenek halomra halni

MOCOHU

Büntetőeljárás indult egy repülőre világító gyulai horgász ellen

MOCOHU

Megan Thee Stallion fél percig szóhoz sem jutott, miután kihirdették, ő az év rappere

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This