14 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Brexitegyesült királyságfelmérésközvélemény-kutatásMAGYARORSZÁGnagy-britanniaNagyvilág

A britek már nem inalnának el az EU-ból

2016 óta nézi az emberiség, hogyan siklik ki a britek nagy dérrel-dúrral beharangozott uniós kilépése, a brexit. Arra lehetne gondolni, hogy a britek végtelenül belefáradtak a gazdaságukat is megviselő lépésbe, és a többség visszacsinálná az egészet, de az Independent cikke szerint akadnak felmérések, amik nem mutatnak ilyen irányokat.

A Savanta ComRes a brexit-népszavazás ötödik évfordulóján kérdezte meg a briteket, és változatlanul megosztott társadalma talált. A megkérdezettek 51 százaléka most már maradna, enyhe kisebbség, 49 százalék változatlanul távozna az Európai Unióból. Összehasonlításképp: 2016-ban 51,9 százalék szavazott a kilépésre, 48,1 százalék a maradásra.

Érdekesség, hogyha másként tennék most fel a kérdést – visszacsatlakozzon-e Nagy-Britannia az EU-ba? –, akkor az enyhe, 51 százalékos többség nemmel voksolna.

Kevesen változtattak tehát a véleményükön, mindössze 6 százaléknyi korábbi maradáspárti véli úgy, hogy inkább kilépne, míg 7 százaléknyi brexitesből lett maradós. Chris Hopkins, Savanta ComRes politikai kutatója szerint megosztott az ország, ha megismételnék a népszavazást, késélen táncolna az eredmény.

Mindez azért is különös, mert a válaszadók csak 30 százaléka tartja sikernek a brexitet, 34 százalék szerint kudarc. Ami szomorú, hogy a britek 51 százaléka szerint a brexit nagyon megosztotta az országot, rosszabb a helyzet, mint öt éve. Velük szemben csak 13 százalék szerint javult a helyzet e téren. (A felmérés június 18-20. között készült 2191 ember megkérdezésével.)

The post A britek már nem inalnának el az EU-ból first appeared on 24.hu.

Related posts

Bayer Zsolt elárulta, „mi nem fér bele” a Fideszben Szájer József tette kapcsán

MOCOHU

Mulató helyére épülő szálloda rombolhatja majd a Kazinczy utca képét

MOCOHU

A közbeszerzési törvények szigorítását követeli Magyarországtól az EU

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This