4.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
éghajlatváltozásglobális felmelegedésklímaváltozásMAGYARORSZÁGTudományzöldövezet

Pokoli időszak várhat az emberiségre

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói szerint visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését – írja az MTI az AFP-re hivatkozva. Az egyezményhez csatlakozó országok ígéretet tettek arra, hogy a felmelegedés mértékét az iparosodás kora előtti szinthez képest megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani.

Az IPCC szakértői szerint az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek pedig nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel. A tudósok arra figyelmeztetnek hogy a 2 Celsius-fokos felmelegedés 420 millió embert tesz ki hőhullámok és mintegy 80 millió embert az éhezés kockázatának 2050-re. A szélsőségesen magas páratartalom és hőmérséklet az emberi szervezetre is veszélyes lehet.

A jelentés kiemeli a 100 százalékos páratartalmú levegő hőmérsékletét jelző, úgynevezett nedves hőmérsékletet (TW), amely ha tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését.

A TW-t nézve a legfenyegetettebb térségek Ázsia déli és délkeleti részei, a Perzsa-öböl, a Mexikói-öböl és Afrika egyes részei. A vizsgálatok alapján 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte, a jelentésben pedig hangsúlyozzák, hogy amennyiben az átlaghőmérséklet tovább nő, úgy a nedves hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján.

Európa lakossága is meg fogja érezni a felmelegedés hatásait, a század végére a kontinensen jóval többször fordulnak majd elő olyan áradások, amelyeket a szélsőséges időjárás alakít ki.

Aliraza Khatri’s Photography / Getty Images

Az iparosodás előtti időszakhoz képest mostanra 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet bolygónkon. A Meteorológiai Világszervezet januárban arra figyelmeztetett, hogy a globális átlaghőmérséklet akár 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban, ha nem tesznek sürgősen lépéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Az IPCC szerint 3 Celsius-fokos felmelegedés esetén háromszorosára nőhet az időjárás okozta elhalálozás kockázata Európában, különösen Közép- és Dél-Európában ahhoz képest, mint amennyit egy 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén prognosztizálnak. Ha a Föld 1,5 Celsius-fokkal melegedik, a bolygón élők 14 százaléka legalább minden ötödik évben súlyos kánikuláknak lesz kitéve, ha 2 Celsius-fokkal, akkor további 1,7 milliárd személyt érint majd a szélsőséges forróság. A leginkább fenyegetettek a fejlődő országok trópusi nagyvárosainak lakói, elsősorban Afrikában és Ázsiában.

A világ mintegy 700 szakembere által készített jelentéstervezetet az ENSZ novemberre tervezett klímakonferenciáján fogják nyilvánosságra hozni.

The post Pokoli időszak várhat az emberiségre first appeared on 24.hu.

Related posts

Kajdi Csaba Instagramon mutatta meg a pasiját

MOCOHU

Ezek lehetnek a benzin kihívói

MOCOHU

Június elején nyitnak a Cinema City mozijai

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This