4.4 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
békés megyeBelföldbíróságfideszkorrupciós bűncselekménylázár jánosMAGYARORSZÁGsimonka györgyvesztegetés

Simonka György: Kétkedve fogadom, hogy a miniszterelnök kevesebb tud az ügyemről, mint én

Nem fél?

Mitől?

Az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta ön ellen a többi között korrupciós bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőperben. A legtöbbeknek ilyen helyzetben azért megremegne a keze.

Bizonyos mértékben nekem is, nehéz elviselni, hogy három év vegzálás után olyan eljárás alá vontak bennünket, mint a legkomolyabb gyilkosokat.

Heti szinten voltak házkutatások, édesanyámat reggel hatkor motozták meg, levetkőztették, az autista kisfiam perselyét elvitték, a gyerekeimet nem vihettem iskolába, rendőrautóval vitték őket.

Az ilyesmi megborítja az ember elméjét, és mentálisan meggyengíti. Ha ezt nevezzük félelemnek, akkor igen, ez egy félelem attól, hogy esetleg ez megint elölről kezdődik. Ugyanakkor próbálunk ellenállni a nyomásnak, szerencsére van két jó ügyvédem, tartják bennem a lelket.

Számít rá, hogy börtönbe kell mennie?

Attól nem tartok, hogy börtönbe kell mennem, hiszen a vádiratban az ügyészek által leírt vádak szerintem csak provokációk, és úgy látjuk, hogy idáig az ügyészség tanúi maguk is cáfolták a vádirat tartalmát. Ráadásul a mi tanúinkat és a szakértőinket még meg sem hallgatták. Attól viszont tartok, hogy a vegzálás újrakezdődik, és megint ki fognak csinálni minket idegileg. Alapvetően szerintünk az ügyünk nem áll rosszul, és a vádirat nem erősödött, hanem sokat gyengült, bár több vádlott is eladta a lelkét valamiért cserébe. Olyan emberekről van szó, akiknek már korábban volt valami a rovásán.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nem érzi bűnösnek magát semmiben?

Nem. Sok mindent elkövettem, én sem vagyok szent, de ami a vádiratban áll, azt nem. Fogalmilag kizárt, hogy 45 százalékot kaptam volna vissza a váddal érintett beruházások után, ugyanis az úgynevezett építési normagyűjteményben meghatározott költségeket nem lehet és nem lehetett átlépni. 55 százalékból pedig képtelenség megvalósítani ezeket a beruházásokat, ezt szakértői vélemények is alá fogják támasztani.

Mivel vádolják Simonka Györgyöt?

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019 augusztusában közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség a fideszes országgyűlési képviselőt tartja a vissza nem térítendő uniós és költségvetési forrásokat jogellenesen megszerző bűnszervezet irányítójának. A vád szerint Simonka meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. Két Simonka-érdekeltség úgy trükközött, hogy az elnyert uniós támogatások felhasználására közbeszerzést írtak ki, amit aztán más Simonka-cégek nyerték el.

 

A fideszes politikus ellen súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészség, a vád szerint lefizette cége felszámolóját, és a NAV eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott. A politikus csaknem az összes vádpontban érintett, így felelnie kell üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, továbbá hamis magánokirat felhasználása miatt is.

Párttársa, Mengyi Roland is azt állította, hogy nem követett el semmit, félreértés történt. Őt egy ennél kisebb súlyú ügyben mégis elítélték négy év letöltendő börtönbüntetésre. Beszélt vele amióta börtönbe vonult, hogy milyen az élet a rács mögött?

Még akkor beszéltem vele, amikor szabadlábon volt. Amióta bent van, nem is tudom, hogy lehet-e vele beszélni. Amikor vádat emeltek ellenem, felhívott és azt mondta, hogy óriási szerencsém van, hogy költségvetési csalás miatt kell felelnem, mert neki költségvetési csalás kísérlete (és befolyással üzérkedés miatt – a szerk.) miatt kellett. Mengyi Roland úgy látta, a szándék ellen szinte lehetetlen védekezni, mert hogyan bizonyítaná, hogy ő nem akarta elkövetni? Tehát, hogy ők nem loptak el pénzt, csak megkísérelték. A mi esetünkben viszont be kell tudni bizonyítani a vagyoni hátrányt, és annak mértékét, ami a mi ügyünkben jelenleg 1,4 milliárd forint a vád szerint. Ugyanakkor ezt alátámasztandó az ügyészségnek a vádirathoz igazságügyi szakértői véleményt kellett volna erről csatolnia, ezt meg is tették, csakhogy a szakértői véleményről kiderült, hogy hamisnak tekinthető.

Milyen értelemben hamis?

Egy olyan gazdasági társaságot kértek fel az igazságügyi szakértői vélemény elkészítésére, amelyik nem szerepel az igazságügyi szakértői adatbázisban, pedig ezt a törvény határozottan megköveteli. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán hogyan került az eljárásba az érintett cég, ha nem szerepel a szakértői adatbázisban. Egyszerű: sógor, koma, jó barát. Az ügyészség el is ismerte, hogy ennek a cégnek a szakértői véleményét nem tudja felhasználni, és azt már meg sem jelölték a vádiratban, mint bizonyítékot, de a többi – szintén szabálytalan – szakvéleményt igen.

Másik szakértői vélemény készült?

Nem. Azóta sem. Legalábbis az építési beruházások tekintetében, miközben az érintett cégnek az ügyészség kifizetett több millió forintot. Ez a költségvetési csalás gyanúját is felveti, miközben még minket mondanak bűnözőnek. Mi csináltattunk igazságügyi magán szakértői véleményt a védelmünk érdekében.

Lázár János nemrég azt mondta, hogy Mengyi és az ügye nem válik a Fidesz javára, és hogy ön a bíróságon fejezi be a pályafutását. Ez általános vélekedés a Fideszben?

Először is, én Lázár Jánosról regényt tudnék írni, úgyhogy ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő. Én a párttársaktól azt hallottam, hogy Lázár János szégyellje magát.

Nem azért mert tudják, hogy én nem vagyok bűnös vagy épp bűnös vagyok, hanem azért, mert egy folyamatban levő ügyről vizionál előre ítéletet, és ilyet nem szokás mondani egy bajtársra. Úgy csinál, mintha a holdról jött volna, és nem vett volna részt azokban a dolgokban, amiket most szid. Miről beszél? Sehol nem lenne, ha én nem nyerem meg neki a kétharmadot.

Ezt hogy érti?

Amióta országgyűlési képviselő lettem, csak szegényebb lettem, mert elhanyagoltam az otthoni gazdaságot, és a választókerületemmel foglalkoztam. Ő viszont jóval gazdagabb lett.

Van két kormánypárti parlamenti politikus, aki közvetlenebbül érintett, hiszen Varga Gábor és Kerényi János hozzátartozói is a vádlottak padján ülnek. Ők fordultak már önhöz? Hogyan látják az ügyet? Nem aggódnak?

Dehogyis. Nem fordultak hozzám, örülnek neki, hogy nincsenek benne. Nem hatja meg őket nagyon, ezt az én ügyemnek tartják.

Távolságtartóbbak önnel a Fideszben, amióta a vádlottak padjára került?

Nem. Inkább én fogom vissza magam.

A debreceni frakcióülésre ellátogat? (Az interjú múlt szerdán készült – a szerk.)

Nem, mert a bíróságon kell lennem, ahonnan nem akarok még egy napot késni, mert a bíró ezt nem nézné jó szemmel. Egyébként természetesen van meghívóm.

Azt, hogy távol marad egy ilyen rendezvénytől, hogy fogadja a Fidesz?

Ez nem játék. A keddi tárgyalásról például Kövér László házelnöknek kellett kikérni, hogy részt tudjak venni a kétharmados szavazáson.

Ez nem a legalacsonyabb szint. Ezt természetesen megértik, hiszen nekik is fontos, hogy tisztázzam magam.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A büntetőpere indulása óta többször találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, négyszemközt is. Mit mondott a kormányfő?

Futólagosan került szóba a per. Miniszterelnök úr mindig kérdezgeti, hogy hol tart az ügyem, én pedig egy kicsit kételkedve fogadom, hogy ő kevesebb tud róla, mint én. De mindig elmondom az aktuális állást.

És hogy érzi, hogy állnak?

Azt gondolom, hogy nagyon furcsa lenne kimondani, hogy jól állunk, mert egy ilyen tárgyalás mindig megviseli a családot, nem tudunk dolgozni, tehát aki ebben benne van, az nem állhat jól. De a vádiratot az eddig meghallgatott – a vád által idéztetett – körülbelül ötven tanú vallomása egyáltalán nem erősítette meg.

Egyre több helyről hallani, hogy a Fidesz elengedte a kezét, és nem indítja a 2022-es országgyűlési választáson. Beszélt erről a miniszterelnökkel? Született döntés a politikai karrierjéről?

Ez a kérdés mindig tolódik, mert mindig az ügyem állásáról szoktunk beszélni, de

az én körzetemben most is én vagyok a választókerületi elnök. Ha akartak volna, már szóltak volna, hogy mondjak le, és ebben az esetben én ezt szó nélkül meg is tettem volna.

Eleve baloldali körzetről van szó, előttem mindig baloldaliak nyertek. Tehát nagyon nehéz dolga lesz itt, bárkinek is kell indulni.

Elképzelhetőnek tartja, hogy más indul jövőre ön helyett?

Miért ne? Ugyanakkor ahhoz, hogy én induljak, a családom és a Fidesz támogatása mindenképpen szükséges. Ahhoz pedig, hogy képviselő legyek, a dél-békésiek voksa.

Ha csak a Fidesz mondja azt, hogy ne induljon?

Akkor el fogok gondolkodni.

Elképzelhető, hogy függetlenként indul?

Akkor el fogok gondolkodni rajta. De előre nem tudok mit mondani. Rengetegen mondják, hogy nélkülem ez a körzet nem fog működni. Meglátjuk.

Visszatérve a büntetőügyre, az ügyészség a fegyházbüntetés mellett 850 millió forint vagyonelkobzást is kezdeményezett önnel szemben. Ha ezt elfogadja a bíróság, mi tévő lesz, honnan lehet összeszedni ennyi pénzt?

Nem olyan nagy valami 850 millió forint, mert az ügyben érintett két társaság vagyona négymilliárd forint, csak a felszámolók nem tesznek semmit, amivel én nem tudok mit kezdeni, erre nincs ráhatásunk.

Erdei Zoltán: Nem lehet vagyonelkobzás az ügyben, mert ezt tiltja a kétszeres értékelés tilalma. Ez azt jelenti, hogy ha van visszakövetelő határozat, már pedig van ilyen, az már egy egyszeres követelés, tehát Simonka Györgytől már nem lehet követelni.

Az anyagi helyzete meglehetősen homályos. Vagyonnyilatkozata alapján szinte semmije sincs évek óta, ugyanakkor nagy adósság terheli, ami miatt végrehajtás is zajlik ön ellen. Közben láthatóan jómódban él, az előző franciaországi labdarúgó-Eb mérkőzéseire is elutazott. Büntetőügye jogi képviseletével pedig az ország egyik legnevesebb és feltehetően az egyik legdrágább ügyvédjét, Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét bízta meg. Miből tudja ezt fedezni?

Ügyvéd úr nem kért még egy fillért sem. Az Európa-bajnokságra busszal mentem, ahogy sokan mások is, és nálam szegényebb emberek is részt vettek az eseményen. Ez egy soha vissza nem térő élmény, részt vettem azon a meccsen, amelyen 3-3-as döntetlent játszottunk Portugáliával. Ennyi pénzt megért nekem. Az, hogy én jómódban élek, viszonylagos, nem élek luxusban.

Nincsenek luxusautóim, luxusházam. Az az ing, amit viselek, 1960 forintba került.

Bánáti János akkor szimpátiából vállalta az ügyét?

Nem, azért, mert azt mondta, hogy lát benne fantáziát, és Erdei Zoltán is ezért vállalta. Azt mondta, hogy ekkora ügyből nem lehet kimaradni, meg lehet nyerni, és nagy hozadéka van reklámszinten.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnökének szüksége van még reklámra?

Azt gondolom, hogy neki inkább presztízskérdés. Egy csomó ügyvéd van a perben, aki ingyen vállalta a képviseletet, csak azért, mert benne akar lenni a Simonka-ügyben. Ebben benne lenni nem akármilyen dolog.

Amióta vádlott lett, perek tucatjait indította ön és a családtagjai is különböző sajtóorgánumokkal szemben, ezeket közül sokat – a 24.hu-val szemben mindet – elveszítettek, a bíróság ítélete szerint pedig perköltséget kellene fizetniük, de nem teszik, Miért?

Mert nem volt rá pénzem. De levonják a fizetésemből, ha kért végrehajtást az újság. Sokan kértek. Eleve végrehajtás van ellenem, mert készfizető kezességem van a perben szereplő TÉSZ-ek után. Ez 485 millió forint.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint ez 85 millió forint.

Mert a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolása lezajlott. De

a végrehajtás miatt 100-200 ezer forint marad havonta a fizetésemből, ami a feleségem számlájára megy, nekem még bankkártyám sincs. Nálunk az asszony a gazda.

Említette a felszámolást. Többen is bűnösnek vallották magukat: a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolói beismerték, hogy megvesztegették őket, a vádirat szerint közvetlenül önnel egyeztek meg. Ezzel nehéz vitatkozni, nem?

Ezt először Juhász Gábor (az ügy koronatanújaa szerk.) mondta, aztán a két felszámoló addig tagadott, amíg tanúként igazmondási kötelezettségük volt, mígnem bevitték őket őrizetbe három napra egy másik üggyel összefüggésben – egyébként is volt nekik egy felfüggesztettjük –, kaptak egy egyezségi ajánlatot, hogy ismerjék be a megvesztegetést, és akkor olcsón megússzák. Ezután, amikor az ügyvédem az egyiküknek feltette a kérdést, hogy miért fogadta el az egyezséget, azt válaszolta, hogy azért, mert ez volt az érdeke. Ami azt jelenti, hogy ha vádlott vagy, akkor hazudhatsz.

Kapcsolódó
Nagy bajban Simonka: a felszámolók beismerték, megvesztegették őket

Szorul a hurok a fideszes képviselő nyaka körül, nyolc vádlott tett beismerő vallomást, négy esetben a törvényszék jóváhagyta az egyezséget, amit az ügyészséggel kötöttek.

A vesztegetés amúgy is visszatérő eleme a vádiratnak, amely szerint a NAV-nyomozás leállításáért is kenőpénzt fizetett. Egy másik ügyben pedig nemrég függesztette fel ismét a mentelmi jogát a parlament. Több ember szava áll az önével szemben. Nem gondolja, hogy ez túl sok ahhoz, hogy mindent tagadni lehessen?

Valójában egy ember állítja, hogy megvesztegettem bárkit. A már vádemeléssel érintett ügytől elkülönítve kérték ki a mentelmi jogom nemrég egy olyan ügyben, amelyben Juhász Gábor állítja azt, hogy ötmillió forinttal megvesztegettem egy korábbi munkatársamat, hogy az én érdekemnek megfelelően tegyen vallomást. Ráadásul Juhász szerint őt kértem meg a pénz átadásra. Csakhogy meghallgatták az akkori kollégámat, akivel minden nap találkoztam, és bármikor adhattam volna neki pénzt törvényesen, ahogyan a munkájáért éveken át adtam is. Mindketten azt állítottuk, hogy nem történt vesztegetés. Továbbá állítólag meg akartam vesztegetni a másodrendű vádlott feleségét, de szintén mindketten azt közöltük, hogy nem történt ilyen. Ehhez képest mindent elfogadtak Juhász Gábornak azért, mert az ő szavahihetőségének gyengülésével a jelenleg már folyó nagyobb ügy vádirata még inkább meggyengülne.

És a két felszámoló is beismerte az előkészítő tárgyaláson, hogy megvesztegették őket.

Beismertek valamit, hogy elkerüljék a börtönt, hiszen mindkettejüknek volt már egy felfüggesztettje. Fontos vizsgálni a motivációt, hogy minek az érdekében állították azt, amit állítottak.

Az elkülönített ügy miatt hosszú levélben győzködte a parlament mentelmi bizottságát arról, hogy ne függesszék fel mentelmi jogát, mert az veszélyeztetheti a kétharmados parlamenti szavazásokat. Ez  az érv meglehetősen kétségbeesettnek tűnik.

Valósnak gondolom. A keddi kétharmados szavazás is veszélybe került volna, ha én a bíróságon ülök a parlament helyett.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke írt levelet a bíró úrnak, hogy legyen szíves elengedni a tárgyalási napról, mert kétharmados szavazás van.

Ha azt mondta volna, hogy nem enged el, akkor nincsen kétharmados szavazás, és nagyon fontos, az ország egészét érintő ügyek maradhattak volna el, ami a jelenlegi krízishelyzetben senkinek sem lehet érdeke.

Egy másik lehetőség, hogy letartóztatják, és azért kerülnek veszélybe a kétharmados szavazások. Ettől tart?

Nem. Már rég elbújhattam volna, ha akartam volna. Három okból lehet valakit letartóztatni, szökés és elrejtőzés veszélye, az eljárás megnehezítése, illetve a bűnismétlés veszélye miatt. A háromból egyik sincs meg. Igaz, hogy húszan jöttek házkutatást tartani, mintha Magda Marinkót kellene letartóztatni, és az ügyész mindjárt azzal kezdte, hogy nagyon figyeljenek oda rám, mert ő azt szeretné, ha Simonka György húsz évet kapna.

Mi lehet az oka ennek?

Úgy gondolom, hogy az ügyészek, akik véleményem szerint számtalan szabálytalan, törvénytelen dolgot követtek el az eljárás ideje alatt, meg voltak győződve arról, hogy megtörténhet egy kormányváltás, ez esetben pedig, aki egy fideszes politikust le tud vadászni – mindegy, milyen áron – az jó pozícióba fog kerülni.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A mentelmi jogát újból felfüggesztették. A levelében azt ígérte, ha ez megtörténik, magasabb jogi fórumhoz fordul jogorvoslatért. Megtette?

Megtettem.

Hova fordult?

Azt egyelőre nem árulom el. De van magasabb jogi fórum Magyarországon és az Európai Unióban is.

Mindkét helyen jogorvoslatot kért?

Igen. De meg szeretném várni, hogy legyen vádirat az elkülönített ügyben.

Polt Péter kapcsán is tett érdekes kijelentést. Azt írta: amennyiben alaposan megvizsgálják a legfőbb ügyész kérelmét, és összevetik Polt korábbi, 2018. októberi kérelmével, felsejlik annak lehetősége, hogy igazából nem közvádas büntetőjogi okból és érdekből kéri a mentelmi joga felfüggesztését. Mire gondolt?

Arra, hogy nem érdemi vizsgálatot hajtanak végre, hanem szokásjog alapján döntenek. Tehát a mentelmi bizottság mindenkit kiad, ha közvádas ügyben kérik ki, méghozzá anélkül, hogy megvizsgálná az ügyet. Ez esetben viszont kiüresedik a mentelmi bizottság szerepe.

Mit gondol, meddig húzódhat az ügye? 

Nem tudom megmondani, de egy barátomnak 12 évig húzódott az ügye, majd felmentették.

The post Simonka György: Kétkedve fogadom, hogy a miniszterelnök kevesebb tud az ügyemről, mint én first appeared on 24.hu.

Related posts

Metzben folytatódott a Győr lenyűgöző BL-sorozata

MOCOHU

Átállt a spórolós vásárlásra a lakosság

MOCOHU

Covid: megtiltják a sikoltozást a kaliforniai vidámparkokban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This