6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
algaalgavirágzáskörnyezetvédelemMAGYARORSZÁGtengertörökországTudomány

Takony lepte el a török tengerpartot

Vastag, barna hab, az úgynevezett tengeri nyálka – becenevén tengeri takony – alakult ki Törökország partjai mentén: a jelenségnek súlyos hatása van a környezetre, és fennáll annak a veszélye, hogy egész nyáron fennmarad – írja a Kiderül.hu. A nyálkás anyag színe a tört fehértől a barnáig terjed, Törökország északi részén, a Márvány-part mentén gyűlik össze.

Olyan szerves anyagról van szó, amelyet meleg és tápanyagban gazdag vizekben virágzó algák termelnek. A tápanyagok nagy része szennyezésből és szennyvízből származik, amelyet a tengerbe dobnak.

A nyálkavirágzás a szomszédos Fekete-, és Égei-tenger partjainál is kialakulhat tavasszal és nyáron a víz hőmérsékletének emelkedésével.

A tengeri taknyot Törökország és Görögország partjainál először 2007-ben dokumentálták, de az idei virágzás az eddigi legnagyobb, sürgős beavatkozások nélkül a hab egész nyáron beboríthatja a tengert.

A vizsgálatok szerint a nyálka nemcsak a felszínen, de 25-30 méter mélyen is megtalálható, és pusztító hatással lehet a környék élővilágára. Egyrészt azzal, hogy a tavasszal elszaporodott algák oxigénhiányos állapotot okoznak, másrészt a lesüllyedő nyálka mérgezheti a fenék ökoszisztémáját.

The post Takony lepte el a török tengerpartot first appeared on 24.hu.

Related posts

Négy kiló kokaint vett hitelből a szombathelyi bordélyház üzemeltetője

MO.CO.HU

Megtámadták a Momentum aláírásgyűjtő pultját Egerben

MO.CO.HU

Polgár Tünde denevért evett, hogy bosszút álljon a koronavíruson

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This