15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
badacsonytomajBelföldbérleti díjkrisztin lászlóMAGYARORSZÁGstrandstrandbelépő

Badacsony 12 évig fizettetett strandbelépőt a látogatókkal úgy, hogy nem az övé a Balaton-part

Több mint egy évtizeden keresztül jutott jelentős bevételhez a badacsonytomaji önkormányzat a strandon szedett belépőjegyekből, miközben a partszakasz valójában nem a város tulajdona. A 24.hu információja szerint az önkormányzat csak az idei szezon előtt rendezte a jogi viszonyokat, és kötött megállapodást a terület használatára.

A badacsonytomaji strand területe tulajdonjogilag két, a vízparttal párhuzamosan elnyúló, nagyjából egyenlő nagyságú ingatlanból tevődik össze. Az önkormányzat tulajdonában csak a tóval nem érintkező rész van, a vízpart nagyjából 5000 négyzetméteres szakasza viszont az államé. Ez a területrész a földhivatali nyilvántartás szerint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van.

A strandon évek óta 700 forint a napi felnőtt belépőjegy ára, ami nem sorolható az olcsóbbak közé. A strand bevételei a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Kft.-hez folynak be, az önkormányzat cége 2005 óta üzemelteti a fürdőt.

Kérdésünkre Krisztin N. László polgármester sajtóirodája lényegében elismerte, hogy 12 éven keresztül jogalap nélkül szedtek pénzt a fürdőzőktől. A válaszlevél arra azonban nem tért ki, hogyan feledkezhettek meg a szerződésről.

A hivatal azt írta, hogy a településnek 1998-tól 2008. december 31-ig volt bérleti szerződése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (KDTVÍZIG), ennek megújítására viszont csak tavaly december 2-án került sor. Az önkormányzatnak az új, 15 évre szóló megállapodás alapján az állami ingatlanra évente mindössze 1,3 millió forintos díjat kell fizetnie.

Megkerestük a KDTVÍZIG-et is, hogy kiderítsük, tavaly melyik fél kezdeményezte az új megállapodást, illetve hogy kérnek-e kompenzációt az elmaradt bérleti díjakért, választ azonban egyelőre nem kaptunk.

A városvezetés az elmúlt években arról nem feledkezett meg, hogy a strandon lévő bérleményekből beszedje a bérleti díjakat. A területen több önkormányzati tulajdonú árusító- és vendéglátóhely is működik. A 24.hu 2020 tavaszán számolt be arról, hogy a lejárt bérleti szerződésekre pályázatot írtak ki, és minden üzlet üzemeltetési jogát Krisztin N. László helyettesének korábbi vállalkozása szerezte meg. A pályázat részvételi feltételeit menet közben többször is átírták, és bár először így sem sikerült megakadályozni, hogy a strandbüfé régi üzemeltetője nyerjen, a járványhelyzetre hivatkozva érvénytelenítették az eredményt. Az utolsó fordulóban aztán már az a cég lett a győztes, amelyből csak néhány héttel korábban lépett ki Hartai Béla alpolgármester.

Az önkormányzat gazdálkodási ügyei az elmúlt időszakban több felügyelő szerv figyelmét is felkeltették. Az év elején Badacsonytomajon tartott helyszíni vizsgálatot az EU csalás elleni hivatala, az OLAF. Az uniós ellenőrök két olyan brüsszeli forrásból társfinanszírozott, összegében 3 milliárdos projekt dokumentációjára voltak kíváncsiak, amelyek a Balaton-part rehabilitációját szolgálták volna. A GINOP-projekt ügyében rendőrségi nyomozás is indult, és a Közbeszerzési Döntőbizottság is milliós büntetés kiszabásával marasztalta el az önkormányzatot. Két hete, június elején pedig a NAV emberei szállták meg nagy erőkkel a polgármesteri hivatalt.

The post Badacsony 12 évig fizettetett strandbelépőt a látogatókkal úgy, hogy nem az övé a Balaton-part first appeared on 24.hu.

Related posts

Így maradt Sopron magyar

MOCOHU

Felborult vasúti csille alá szorult egy ember Gödöllőn

MOCOHU

Biden szünetelteti a Németországból való csapatkivonást

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This