5.8 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGpermafrosztszibériaTudományzöldövezet

Felfedezték Szibéria legrégibb örökké fagyott talaját

Felfedezte Szibéria legrégibb permafroszt (örökké fagyott) talaját egy nemzetközi kutatócsoport. Az 50 méter mélyen fekvő talajréteg 650 ezer éve fagyhatott meg – közölte a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI).

A Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet szakértői szerint a felfedezés nagy jelentőséggel bír, hiszen azt jelenti, hogy

a permafroszt még a legmelegebb időszakokban sem olvadt fel teljesen.

A vizsgált réteg nyilvánvalóan kibírta azt a 130 ezer évvel ezelőtti, különösen meleg időszakot is, amikor az Északi-sarkvidéken nyaranta 4-5 Celsius-fokkal melegebb volt, mint most – írja az MTI.

Másrészt a kelet-szibériai Batagaz közelében talált lelet arra is rávilágít, milyen érzékenyen érintheti a permafrosztot az emberi tevékenység. A 650 ezer éves permafroszt rétegre ugyanis egy hegyoldalban bukkantak, amelynek egy részén az 1940-es és 1960-as években kivágták az erdőt, a területen a közeli bánya súlyos lánctalpas járművei is közlekedtek. Így elpusztult a védő és izoláló növénytakaró, aminek következtében a felszíni, fiatalabb permafroszt nyáron elolvadt, a talaj végül megcsúszott, és felszínre került a régebbi permafroszt.

Kapcsolódó
25 ezer éve már olvadt a permafroszt az Alpokban

Ez is azt támasztja alá, hogy szokatlanul hideg időszakot élt meg az alpesi térség mintegy 3000 éven át.

A károk helyreállíthatatlanok, mert a szabadon fekvő permafroszt minden nyáron újra felolvad. Az elmúlt 50 évben a hegyoldal csúszása 900 méteres szélességűre terjedt ki – mondta Thomas Opel, az AWI kutatója.

A permafroszt föld és kőzet elegye, akár több száz méter mélyre nyúlhat. Elsősorban Észak-Amerikában és Szibériában található meg, de magashegységekben is előfordul. Óriási mélyhűtőként nagy mennyiségű elhalt biomasszát őriz, elsősorban növényi részeket, de a legutóbbi jégkorszakban élt állatok, például mamutok és gyapjas orrszarvúk maradványait is.

Ha a permafroszt felolvad, olyan baktériumok aktivizálódhatnak, melyek az ősi biomasszát lebontják és anyagcseréjük révén szén-dioxidot és metánt szabadítanak fel. A klímaváltozás miatt attól tartanak a szakértők, hogy ezzel az üvegházhatás is felerősödhet.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • A kínaiak tagadják, hogy szivárogna a Tajsan atomerőmű
  • Pókok terrorizálják az ausztrál kisvárost
  • Videón, ahogy az ISS átrepül a napfogyatkozáson

The post Felfedezték Szibéria legrégibb örökké fagyott talaját first appeared on 24.hu.

Related posts

Kitervelt járvány és 5G-nanochipek: ízekre szedték a magyar orvos hazugságait

MOCOHU

Rendőrök földre nyomtak és kigúnyoltak egy haldokló férfit egy amerikai börtönben

MOCOHU

A tesitanár mulatságos módot talált arra, hogy szórakoztatóvá tegye az online órát

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This