7 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldellenzékfideszidea intézetjúniusközvéleménykutatásMAGYARORSZÁG

Idea Intézet: 3 százalékkal vezet az ellenzéki tömb a Fidesz előtt

Az Idea Intézet 2021. május 27. és június 8. között készített közvélemény-kutatása kétféle módon is vizsgálta az ellenzéki pártok (és azok közös) listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. A mérés alapján bármelyik mérőeszközt is alkalmazták az ellenzék három százalékponttal vezet a kormánypártok listája előtt.

A hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül három százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 40, a kormánypárt pedig 37 százalékon áll.

Made with Flourish

Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb két-két százalékponttal magasabb támogatottsággal rendelkezik, vagyis az ellenzék tartja a minimális előnyét a kormánypártok előtt.

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében a két nagy politikai tömb távolsága még szűkebb, mindössze egy százalékpont. A ezen aktív csoportjának 48 százaléka az ellenzék listájára, 47 százaléka a Fidesz–KDNP-re szavazna. Az ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás, a kormánypártok listájának támogatottsága pedig 1 százalékponttal növekedett.

Made with Flourish

Érdemes megjegyezni, hogy a kormánypártok támogatottsága 2021 folyamán éppen május végén, június elején érte el a legmagasabb szintet. Igaz ez a teljes népességre éppúgy, mint a biztos szavazó pártot választókra.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 5 százalék, úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékkal rendelkezik.

Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, kitűnik, hogy a Fidesz–KDNP 32 százalékon áll, ami egy százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. A biztos szavazó pártot választók körében 46 százalékon áll, ami változatlan támogatottsági szintet jelent május elejéhez képest.

Az ellenzéki pártok közül 2021. május legvégén, június elején a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottsága 12%, a Demokratikus Koalícióé támogatottsága 10%. A biztos szavazó pártot választók körében továbbra is a DK áll az élen (16%), a Jobbik támogatottsága 15%.

2021. május végén, június elején a Momentum Mozgalom támogatottsága (teljes népesség 6%, biztos szavazó pártválasztók: 9%) és az MSZP-é (teljes népesség 4%, biztos szavazó pártválasztók: 5%) megegyezik az előző hónapban mérttel.

A parlamenti pártok közül a teljes, választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–2 százalékot kapna.

The post Idea Intézet: 3 százalékkal vezet az ellenzéki tömb a Fidesz előtt first appeared on 24.hu.

Related posts

Államtitkár: Válságálló a magyar élelmiszeripar

MO.CO.HU

Ezekkel a hosszú hétvégékkel számolhatunk jövőre

MO.CO.HU

Varga Judit igazságügyi miniszter és férje 200 millió forintért vásároltak ingatlanokat

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This