13.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
építkezésGazdaságMAGYARORSZÁGúj generációs építőanyagwienerberger

Új generációs építőanyag – jól hangzik, de mit jelent pontosan?

Ahogyan életünk minden területe folyamatosan változik és fejlődik, úgy az építőanyagok területén is forradalom indult, és mára már olyan technológiák is elérhetők, amelyek minden szempontból eleget tesznek a kor kihívásainak. Miközben hosszú volt az út a vályogházaktól a modern technológiával készülő téglaházakig, mára az építőanyagok piacán széles kínálat van a kész mobil- és rönkházaktól a különböző típusú és minőségű téglákon át, a modern panelekig. Nemrég pedig megjelent a kerámiatégla új generációja is.

Mitől új generációs?

Ezek a téglák eltérnek a szokásos, hagyományos anyagoktól és nagyban elősegítik a takarékoskodást az energia és a helyfelhasználás tekintetében is. Ma már környezetbarát, ellenállóbb, nagyobb hő- és hangszigetelő képességű, és időtálló anyagokat vásárolhatunk. Ezeknek is több fajtája van. Az egyik, az úgynevezett üreges típusú, ahol a tégla egyedi tervezésével, vékonyabb belső bordákkal oldják meg a hőszigetelő hatást. Ha már hőszigetelés, a másik fajta a thermo tégla, ahol a tégla üregeit kőzetgyapottal töltötték ki – a kőzetgyapot ismert hőszigetelő tulajdonságokkal bír. Ezekkel az építőanyagokkal hosszútávon rengeteg energiát lehet megtakarítani, ami a rezsidíjakon fog látszódni. A harmadik típus a hangszigetelő tégla, amely a hő helyett a hangszigetelésben nyújtja a maximumot. Ez nem annyira a külső, hanem inkább a belső, térelválasztó falazat kialakításánál ajánlott. Előny a társasházak esetében, így nem kell azt hallgatnunk, hogy a szomszéd éppen melyik műsor nézi a televízióban.

Mára elérhető egy egészen innovatív tégla, a Porotherm X-therm, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékével közösen fejlesztett ki a Wienerberger. Az X-alakú bordaszerkezettel rendelkező tégla végleges formáját a tudomány eszköztárát felhasználva, digitális modellezés és szimulációk segítségével, közösen elvégzett kísérletekkel alakították ki. Ennek köszönhetően, a végleges termék számos tulajdonságában túlmutat a gyártó korábbi fejlesztésein:

  • A különleges kialakítású bordaszerkezetén keresztül a hő hosszabb utat tesz meg, ezáltal a gyártó hagyományos tégláihoz képest akár 50 százalékkal jobb az X-therm téglák hőszigetelő képessége.
  • A 44-es méretben nem szükséges hozzá utólagos külső hőszigetelés, hogy megfeleljen a legszigorúbb energetikai előírásoknak.
  • A márka hasonló termékeihez képest jobb a hangszigetelő képessége, és ellenállóbb a mechanikai hatásokkal szemben, vagyis jobban bírja a strapát szállítás vagy darabolás közben.

Az építőanyaggyártással foglalkozó társaság szakértője szerint a titok főként abban rejlik, hogy a hő útját megnövelték a speciális üregszerkezetnek köszönhetően, és így a kész falazat jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.

Wienerberger

Az X-alakú bordaszerkezet a levegőt sokkal hosszabb útra tereli a téglában, és jobban tartja a meleget, így nehezebben hűl ki a ház. A 44-es méretű tégla használata esetén nem szükséges utólagos külső hőszigetelést felvinni a falazatra, mert csupán egy hőszigetelő vakolattal elérhető a 2022-től életbe lépő, még szigorúbb épületenergetikai szabályozásoknak megfelelő hőátbocsátási tényező. Amennyiben maradunk a hagyományos 30 cm vastag téglafalnál, akkor az így kivitelezett falazathoz pedig vékonyabb utólagos hőszigetelő rétegeket kell használnunk, ennek köszönhetően azonos bruttó alapterület esetén a hagyományos téglákkal történő falazatkialakításhoz képest a nettó hasznos alapterület növelhető. A termék hagyományos és csiszolt (Rapid) változatban is elérhető, amellyel könnyen és gyorsan lehet falazni, akár kétszer gyorsabban a hagyományos, vastaghabarcsos technológiához képest – így gyorsan, a határidők betartásával, az utólagos hőszigetelés megspórolásának köszönhetően kevesebb munka- és anyagköltséggel készülhetnek el rendkívül jó minőségű falazatok.

Ez nagy előny lehet a beruházók számára, ahogyan az is, hogy az építőanyag méretpontosságán is sikerült javítani, ami azt eredményezi, hogy az építtető kímélheti a pénztárcáját, ugyanis az építkezés során kevesebb falazó- és vakolóanyagra lesz szüksége, ami szintén megtakarítást jelent.

Így ne legyen rémálom az építkezés!

Családi ház építése okosan: energiahatékony és innovatív építőanyagokból, megfelelő kivitelezéssel. Először építkezik? Segítünk!

A cikk a Wienerberger támogatásával készült.

The post Új generációs építőanyag – jól hangzik, de mit jelent pontosan? first appeared on 24.hu.

Related posts

Meg akartak erőszakolni egy tarcali nőt, a gyermekei sírása mentette meg

MOCOHU

Gulyás Márton: „Állunk elébe a bírósági tárgyalásnak”

MOCOHU

Tűz ütött ki egy franciaországi templomban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This