11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec maltofervashiány

Betegségek, amikor gondolnunk kell a vaspótlásra is

Minden olyan betegség, amely a vas hasznosulását gátolja, illetve vérvesztéssel jár, az vashiányos állapothoz vezethet, ami kezelés nélkül a szervezet vasraktárainak kimerülésével vérszegénységgé (vashiányos anémia) súlyosbodhat. Fontos tudni, hogy először az alapbetegséget kell meggyógyítani, amely mellett már meg lehet próbálni a vaspótlást, de a felépülés után mindenképpen szükség van a vasháztartás rendezésére.

Gluténérzékenység vagy cöliákia

A gluténérzékenység hatására a kóros immunfolyamatok következtében a beleinkben lévő és a tápanyagok felszívódásában főszerepet játszó bélbolyhok károsodnak. Ez az oka, hogy ilyenkor hiánybetegségek jelennek meg. Ilyen például a vashiány, melynek következtében a tápanyagokból a vas sem tud megfelelően felszívódni, emiatt pedig csökken a szövetek oxigénellátását biztosító egészséges vörösvértestek száma. A vashiányt sokszor előbb felfedezik, mint ahogy sikerül a gluténérzékenységet (avagy cöliákiát) diagnosztizálni.

Daganatos betegségek

Daganatos betegség miatt, vagy akár az alkalmazott kemoterápia következtében is gyakran lép fel az érintetteknél vashiány vagy vérszegénység. A daganat megjelenése olyan változásokat indíthat el a szervezetben, amelyek csökkentik a vörösvérsejtek képződését, vérszegénységet okozhatnak, ami viszont drámaian tudja csökkenteni az alapbetegség kezelésének hatékonyságát – akár 40 százalékkal is ronthatja a túlélés esélyeit. Ilyenkor fontos, hogy a vaspótlást kezelőorvos felügyelje.

Gyulladásos betegségek

A szervezetben fennálló gyulladásos állapotok alapvetően gátolják a vas felszívódásának hatékonyságát. Mindegy, hogy hosszan elnyúló betegségről van szó, avagy általános, az egészségtelen életmódból fakadó gyulladásról. A legjobb, ha a kezelőorvos határozza meg a vaspótlás módját és mennyiségét, és a betegség után is mindenképpen szükség lesz vaspótlásra.

Bármilyen eredetű vérzés, többek között a túl erős menstruáció

Rendszeres, és/vagy nagyobb vérzés után a szervezet vasraktárai kiürülhetnek. Gondoskodni kell a vérveszteség miatti vashiány rendezéséről bármilyen eredetű vérzés (például vérző aranyér, gyakori orrvérzés, gyomor-bélrendszeri vérzések) után, de műtéteket követően vagy művesekezelés esetén is. Fokozottan veszélyeztetettek a vashiány szempontjából azok a nők, akik erős menstruációs vérzéssel (menorrhagia) küzdenek. Számukra az elvesztett vas pótlása nem könnyű feladat, és erre rendszeresen figyelniük kell, hiszen ilyenkor a vérveszteség rendszeresen több mint 80 milliliternyi. Egy átlagosnak tekinthető menstruáció során a nők 1 mg vasat veszítenek, ezzel szemben az erős és/vagy elhúzódó havi vérzések 6-8 mg vasvesztéssel járhatnak együtt.

Étkezési zavarok

Értelemszerűen vashiányos állapotot okozhatnak olyan betegségek is, amelyek során az érintett egyáltalán nem is visz be elegendő vasat: ilyenek az étkezési zavarok, például az anorexia vagy a bulimia.

Fontos tudni, hogy először az alapbetegséget kell meggyógyítani, amely mellett már meg lehet próbálni a vaspótlást, de a felépülés után mindenképpen szükség lesz a vasháztartás rendezésére.

Hirdetés

Előzze meg a vashiányt – A megfelelő vasbevitelre mindenkinek szüksége van, különösen a nőknek. Ne várja meg a vashiány és vérszegénység jelentkezését! A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi. Kényelmes, mert étkezés közben bevehető. Biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Kíméletes, mert jóval kevesebb gyomor- és bélpanaszt okoz. Az optimális elemi vastartalmú Maltofer vény nélkül kapható, csokoládéízű rágótabletta.

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Betegségek, amikor gondolnunk kell a vaspótlásra is first appeared on 24.hu.

Related posts

A depresszió testi tünetei: kezelni vagy megelőzni fontosabb?

MOCOHU

„Szeretném, ha tisztelnék őt” – edzőjét dicsérte országos csúcsa után a magyar úszó

MOCOHU

Kikerülné az unió Magyarországot az Ukrajnának nyújtott segélynél

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This