4.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec maltofervashiány

A vas is elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez

Egy világjárvány idején az ember még inkább odafigyel az immunrendszere karbantartására, mint egyébként. Máskor talán csak akkor jut eszünkbe egy kicsit segíteni a „munkáját”, ha lebetegszünk, vagy ha beköszönt az influenzaszezon. A koronavírus-járvány miatt azonban előtérbe került az immunrendszer támogatása, azt viszont talán kevesen tudják, hogy a hagyományos ajánlások, vagyis a C- és D-vitamin szedésén túl más is segítheti a szervezetünk természetes védekező rendszerének kielégítő működését – például a vas.

A vas szerepe ugyanis nagyon sokrétű, így ez az elem is elengedhetetlen a szervezet egészséges életfunkcióinak megőrzéséhez.

A vas legismertebb „feladata”, hogy hozzájáruljon a vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, melyek fontos alkotóelemeként részt vesz az oxigénszállításban.

Szerepet játszik a sejtosztódásban és az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a szellemi működés fenntartásához, és megfelelő mennyiségben az immunrendszernek is elengedhetetlen segítője.

A megfelelő mennyiség pedig azt jelenti, hogy a vasháztartást egyensúlyban kell tartanunk oly módon, hogy annyi vasat kell pótolnunk mindennap, amennyit elveszítünk a verejtékkel, vizelettel, széklettel, a hajhullással és körömvágással, valamint a bőr hámlásával, illetve a nők a menstruáció során. A vasat legegyszerűbben a táplálékkal tudjuk biztosítani a szervezetünk számára, ám ha szükséges, vaspótló készítményekkel is be kell segíteni.

Kutatók régóta tudják, hogy a szervezetben megtalálható vas mennyisége összefüggésben áll az immunválasszal. Fontos kutatási eredmény például, hogy a DFX nevű vaskomplexképző véd a tuberkulózis ellen. A kérdés sokáig az volt, hogy vajon mennyire előnyös mindez, ha sok kórokozó is „használja” a vasat, és képes is felvenni a szervezetünkből. A mikrobális vasfelvételt már több kutatásban összekapcsolták a patogének virulenciájának, azaz szaporodóképességének növekedésével. Éppen ezért a vasbevitelnél nagyon fontos szabály a megfelelő arány a szervezetünk védekező képessége szempontjából is.

A vas ugyanis akkor segíti optimálisan az immunrendszer működését, ha nem táplálja a kórokozókat feleslegesen, vagyis csak annyi van belőle a vérben, amennyire szükségünk van. A túl sok és a túl kevés vas sem jó, előbbi például elnyomhatja az immunrendszert és kezeletlenül máj- és szívproblémákhoz, diabéteszhez vezethet. A tartós vashiány pedig idővel vashiányos anémiát okoz, ami súlyos, életveszélyes állapot, akár a szervezet összeomlásával járhat.

Éppen ezért érdemes tájékozódni az életkor, nem, életmód és egészségi állapot szerint szükséges vasbevitel szintjéről. Emellett fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy az adott készítmény mennyi és milyen vasat tartalmaz. Ajánlott gyógyszertárban vásárolni, illetve szakemberrel is konzultálni a vaspótlásról.

A természetes vasbevitel a vasban gazdag ételekkel a legegyszerűbb. Ilyenek ételek a különböző vöröshúsok, baromfik, halak, tenger gyümölcsei, hüvelyesek, magvak, a keresztes virágúak családjába tartozó zöldségek és a szárított gyümölcsök. A vasfelvételt elősegítheti, ha öntöttvas edényekben főzöl és sütsz, és ha nem iszol étkezések mellé teát és kávét. Ismert, hogy az állati eredetű vas jobban hasznosul, de a növényi eredetű is jó lehet, ám jóval többet kell belőle fogyasztani.

Hirdetés

Előzze meg a vashiányt – A megfelelő vasbevitelre mindenkinek szüksége van, különösen a nőknek. Ne várja meg a vashiány és vérszegénység jelentkezését! A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi. Kényelmes, mert étkezés közben bevehető. Biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Kíméletes, mert jóval kevesebb gyomor- és bélpanaszt okoz. Az optimális elemi vastartalmú Maltofer vény nélkül kapható, csokoládéízű rágótabletta.

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post A vas is elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez first appeared on 24.hu.

Related posts

Semmilyen kockázatot nem vállal az Eb miatt a győriek kézikapusa

MOCOHU

Olaszországi gyerekgyilkosság: a kisfiát kivégző nőt látni sem akarja édesanyja

MOCOHU

A lengyeleknek elegük volt az áldozat szerepből, így megkapták a szocialista szuperhőst

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This