13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
letartóztatásMAGYARORSZÁGNagyvilágoroszországpussy riotvlagyimir putyin

Rágyújtott egy cigire a Pussy Riot egyik tagja, erre bevitték a rendőrök

Újra letartóztatták a Pussy Riot orosz punkzenekar egyik tagját szombaton Moszkvában, hetekkel azután, hogy egy másik incidens miatt kiengedték a rendőrségi őrizetből – tudósított az MTI.

Veronyika Nyikulsinát egy rendőrőrsre vitték – közölte ügyvédje az Interfax helyi hírügynökséggel, hozzátéve, hogy az ok egyelőre tisztázatlan. A média arról számolt be, hogy az aktivista a dohányzási tilalom ellenére cigarettára gyújtott, és ezért jöttek a rendőrök.

Értesülések szerint a Pussy Riot tagja egy YouTube-csatornának adott interjú miatt tartózkodott az orosz főváros központjában.

Nyikulsinát előzőleg május elején vették őrizetbe, és öt nap elzárásra ítélték.

A Pussy Riot – amely aktivista és performansz művészeti csoport is – többször feltűnést keltett radikális produkcióival, amelyekkel gyakran Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának politikája ellen tiltakozik. A csoport három tagjának (Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina) egyik nagy visszhangot kiváltó akciója 2012 februárjában volt, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy úgynevezett zenés punk-imán könyörögtek a később márciusban újra elnökké választott Putyin elűzéséért. Csak 21 hónapi fogva tartás után helyezték őket szabadlábra.

Hat évvel később Veronyika Nyikulsina egyike volt azoknak az előállított és rövid szabadságvesztésre ítélt tiltakozóknak, akik 2018 júliusában az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elfoglalták az egyik futballpályát, tiltakozásul, mint fogalmaztak, „az orosz politika által elkövetett visszaélések ellen”.

Tavaly október 7-én, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján a Pussy Riot több tagja, közöttük Veronyika Nyikulsina és Marija Aljohina Moszkvában az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer) közösségek szivárványszínű zászlaját tűzte ki kormányzati épületekre, közöttük a legfelsőbb bíróság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházára. A két aktivistát moszkvai bíróságok 10 ezer, illetve 15 ezer rubel (mintegy 40 ezer, illetve 60 ezer forint) pénzbírságra ítélték, amiért részt vettek az akcióban, emlékeztet az MTI.

Kiemelt kép: A szállodai lopással gyanúsított Nagyezsda Tolokonnyikova (b) és Marija Aljohina, a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagja a sajtónak nyilatkozik, miután szabadon engedték őket a rendőrök a 2014-es szocsi téli olimpián, Szocsi Adler kerületében 2014. február 18-án. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

The post Rágyújtott egy cigire a Pussy Riot egyik tagja, erre bevitték a rendőrök first appeared on 24.hu.

Related posts

Csehországban mérséklődik a járványhelyzet

MO.CO.HU

„Én itt vagyok, őket nem tudtam visszahozni”

MO.CO.HU

18 éves magyar atlétikai csúcsot döntött meg Takács Boglárka

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This