13.2 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
asushardvertesztlaptopMAGYARORSZÁGoled kijelzőTechtesztux371zenbook flip 13 s

Laptop korábban még nem nyújtott ilyen képminőséget

A tajvani Asus-féle ZenBook laptopok nem véletlenül lettek népszerűek az elmúlt években: kicsik, könnyűek, jól néznek ki, és a gyártó rendre a kategóriában elfogadhatónak számító hardverrel szállította őket. A hagyományos modellek után idővel megjelentek a 360 fokban elforgatható kijelzővel felvértezett Flip és Flip S variánsok is, amikből 2021-ben is érkezett új sorozat – nálunk az UX371 kódnév alatt futó S változat járt, és összességében nem is okozott csalódást.

Mohos Márton / 24.hu Kicsi, de jóval sokoldalúbb, mint amilyennek elsőre tűnik.

Asus ZenBook Flip 13 S

Dizájn szempontjából az Asus megint nem hibázott, hiszen a fekete és bronz színekben játszó gép jól néz ki, túlzás nélkül nevezhető elegánsnak, ami nagyban köszönhető a fémkivitelnek. Mindezt persze némileg árnyalja, hogy a nemrég tesztelt MSI Modern 14-gyel ellentétben ez a gép mindenhol veszettül gyűjti az ujjlenyomatokat, szóval, ha szeretnénk fenntartani az igényesnek ható látszatot, akkor érdemes folyamatosan egy törlőrongyot tartani a gép mellett.

A laptop súlya 1,3 kg, és a méretei is elfogadhatók: 30,5 cm széles, 21,1 cm mély, a legvastagabb pontján pedig mindössze 1,39 cm. Ennél ugyan léteznek vékonyabb gépek is, de már ez a méret is olyan, hogy a gép nemcsak hátizsákokba csúsztatható be könnyedén, de akár egy kézitáskába is – és még aggódnunk sem kell miatta, mert jár mellé egy méretre szabott szütyő is.

ZenBookról lévén szó, itt is megkapjuk az Asus által elterjesztett (és legutóbb az MSI által átvett) úgynevezett ErgoLift zsanért, ami kinyitáskor szépen megemeli a gép alját. Ez egyrészt üdvös megoldás a szellőzés/hűtés szempontjából, továbbá mi rendre azt tapasztaljuk, hogy a finoman megdőlő klaviatúrákon kényelmesebb gépelni, mint a vízszintesen elhelyezkedő billentyűzeteken.

Emellé jön, hogy Flip gépről beszélünk, ami egy hibrid laptop, 360 fokban elforgatható kijelzővel: a képernyő használható sátor módban, mondjuk, filmezéshez, de akár egy vaskosabb táblagép is hajtogatható belőle, amihez jól jön az érintésérzékeny kijelző, ráadásul a gép dobozában egy vaskosabb stylus is helyet kapott. Utóbbi viszont nem csúsztatható a gépházba, így esélyes, hogy otthon, esetleg valahol máshol hagyjuk az aprócska eszközt. Az is üdvös lett volna, ha a képernyőt teljesen átforgatva valahogy rögzíteni lehet az egymáshoz érő alsó és felső részeket: a kijelző „lebegése” már koránt sem olyan idegesítő, mint korábban, de sokkal kényelmesebb lenne a használat valamilyen zárral, ami stabilan összefogja a részegységeket.

Ami a portokat illeti, ilyen szempontból az Asus elég modernre vette a figurát: egy klasszikus USB-A 3.2 Gen 1 csatlakozóval, két Type-C Thunderbolt 4 (külső kijelző csatlakoztatásának lehetőségével és töltéstámogatással) kapuval, továbbá egy HDMI 1.4-gyel találkozhatnak a felhasználók. Ezúttal már a hagyományos jack bemenet is lemaradt (de kapunk a géphez USB-C adaptert), és az Asus most sem érezte szükségét, hogy kártyaolvasóval vacakoljon, pedig a magunk részéről mi egészen biztosak vagyunk benne, hogy lenne rá igény, nem is kevés.

Amire viszont nem lehet panasz, az a 13,3 hüvelykes, 60 Hz-es, érintésérzékeny kijelző, ami ebben a kategóriában az elsők között kapott OLED-panelt. A felbontás 4K (de létezik Full HD-s modell is), és az egyenként vezérelhető organikus diódáknak hála a megjelenítés egyszerűen káprázatos: tökéletes feketék, végtelen kontraszt, tűéles kép csodálatos színekkel – ilyen minőséget még egyetlen nálunk járt laptop sem tudott felmutatni. Apró kellemetlenség, hogy a kijelző fényes, tehát arra készülni kell, hogy tükröződik. Ezt természetes fényben a maximum 500 nit fényerő sem feltétlenül képes ellensúlyozni, cserébe a Pantone által hitelesített panel 100 százalékos DCI-P3 és sRGB színtérlefedettséget biztosít, így akár színhelyes grafikai munkák elkészítésére is alkalmas lehet – már ha szeretnénk ekkora méretű kijelzőn ilyesmivel foglalkozni.

Mohos Márton / 24.hu A NumberPad 2.0 sokak számára lehet hasznos funkció.

A billentyűzet kellően széles (már a gép méreteihez képest), háttérvilágítást is kapott, a gombok érintése kellemes, az általuk bejárt 1,35 milliméteres út rendben van, az üvegfelületű touchpad érzékenységén viszont kezdésnek érdemes kicsit állítani – ettől függetlenül jól használható, és itt sincs gond a mérettel. Külön bónusz, hogy az Asus ezen a gépen is elérhetővé tette a NumberPad 2.0-t, tehát egyetlen gombnyomással egy numerikus billentyűzet varázsolható az érintésérzékeny felületre, ami biztos, hogy sokak számára lesz hasznos funkció.

Ujjlenyomat-olvasó nincs, ellenben a 720p-s kamera Windows Hello kompatibilis, tehát akár arcfelismeréssel is feloldható a zárolt operációs rendszer. Fontos továbbá, hogy 2021 lévén már megkapjuk a Wi-Fi 6 szabványt (802.11ax), bluetooth-ból pedig az 5.0 áll a rendelkezésünkre, továbbá az alapcsomag része egy USB-A/LAN-adapter is. Az Asus szerint a 67 Wh-s akkumulátor akár 15 órán át is bírja, de intenzív használat és magasabb fényerő mellett okosabb csak 6–8-cal számolni, a telep viszont a gyári kiegészítőjével 65 wattal tölthető fel villámgyorsan.

Széles választék

A ZenBook 13 Flip S szerencsére nemcsak pofás és praktikus gép, de a hardver szempontjából is hozza azt, amire 2021 – és mondjuk – 2025 között szükségünk lehet. A nálunk járt tesztgépben egy Intel Core i7-1165G7 processzor duruzsolt, méghozzá 16 GB RAM (ami nem bővíthető) és egy Intel Iris Xe grafikus chip társaságában, kiegészítve egy 512 GB-os SSD-vel.

A hétköznapi és irodai feladatok elvégzéséhez a gép ereje még sok is, viszont így garantált, hogy évekig nem kell aggódni a sebesség miatt, sőt ezzel a konfiggal már kép- és videószerkesztési feladatokba is bele lehet vágni – a kérdés persze megint csak az, hogy az átlagnál kisebb képernyőn ennek mennyire van értelme. Az általunk tesztelt variáns még a régebbi és/vagy kevésbé erőforrásigényes videójátékokat (CS:GO, Valorant stb.) is képes volt élvezhetően futtatni, ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy nem gamer géppel van dolgunk: a legújabb AAA-kategóriás programokat például teljesen felesleges rátelepíteni.

Mohos Márton / 24.hu

A nálunk járt változat ára 470 ezer forint körül mozog, ami húzós összeg, így a kevesebből gazdálkodók számára jó hír lehet, hogy hazánkban is elérhető a hasonló képességekkel bíró ZenBook Flip 13 (UX363) széria, méghozzá az S-nél jóval szélesebb hardveropciókkal. Ilyen típus már 325 ezer forint környékén is található, csak ennél be kell érni egy Intel Core i5-1035G1 processzorral és 8 GB RAM-mal, illetve a kijelző sem OLED. Ilyen panellel a legolcsóbb UX363 variáns 365 ezer forint környékén mozog, de ha valaki csak irodai/iskolai munkára venné a gépet, és még filmeket sem nézne rajta, annak felesleges kifizetni a jobb kijelzőért kért felárat.

A ZenBook Flip 13 S szinte minden tekintetben remek masina (bár még lehetne rajta csiszolni), viszont ha valakinek egyáltalán nincs szüksége elforgatható kijelzőre, és beéri a hagyományos LCD-kijelzővel a modernebb OLED helyett, annak érdemes inkább a sima ZenBook S (UX393) gépek felé kacsintgatni, esetleg vethet egy pillantást az MSI-féle Modern 14-re, ami 300 ezer forintért kínál hasonló felépítést, funkciókat és teljesítményt.

Birkás Péter további cikkei
  • A LEGO írógépe nemcsak gyönyörű, de vannak működő funkciói is
  • Utódot kap a Sony zseniális zajszűrős fülhallgatója
  • Robot talán még sosem palántázott ilyen biztonságosan

The post Laptop korábban még nem nyújtott ilyen képminőséget first appeared on 24.hu.

Related posts

Meghalt a Kaposvár kosárcsapatának egykori légiósa

MOCOHU

Kesztyűs kézzel a kórokozókkal szemben (x)

MOCOHU

Pénzt kért a külföldi szülőktől az amúgy ingyenes oktatásért egy budapesti gimnázium igazgatója, örökre eltiltották az oktatástól

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This