7 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fővárosi ítélőtáblaítéletk-vitaminKözéletMAGYARORSZÁGoltásellenesség

Jogerősen elítélték az oltásellenes szülőket, akik azt hitték, mindent jobban tudnak az orvosoknál – emiatt halt meg a gyermekük

Megszületett a jogerős ítélet az oltásellenesként elhíresült házaspár ügyében. Mint a vádiratban szerepelt, a szülők nem gondoskodtak arról, hogy gyermekük megkapja az újszülöttek számára kötelezően előírt K-vitamint.

A K-vitamin képes megakadályozni egy ritka, de életveszélyes szövődményt, a csecsemőkori agyvérzést. Ezért az újszülöttek K-vitamin adagolásának elmaradása akár halált is okozhat. A bizonyítási eljárásban igazságügyi szakértői álláspontként elhangzott: különösen azoknál a csecsemőknél van így, akiket csak anyatejjel táplálnak.

L. Endre 2013-ban hunyt el, nyolchetes korában. Amikor rosszul lett, a szülők épp vendégségben voltak. A gyerek reggel óta hányt, később már sugárban. Nem evett, nem tudott inni, délutánra a hányása már véres lett, de a szülei nem hívtak hozzá orvost. Ezt az apa az egyik  tárgyaláson többek közt azzal magyarázta, hogy a kicsinek „rendben voltak a meridiánjai”.

Mindenkit hibáztattak, aki segíteni akart

Az ügyeletest végül a vendéglátó házigazda hívta a helyszínre. Az orvost a vallomása szerint egy végveszélyben levő csecsemő megdöbbentő látványa fogadta. Végül egy budapesti gyermekklinikán látták el az agyvérzésben szenvedő babát, de már nem tudták megmenteni az életét, 2013. január 8-án meghalt.

A bizonyítási eljárásban – a tanúk részletes kihallgatása és számos szembesítés után – az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakvéleménye volt a perdöntő: megállapították, hogy a gyermek halála egyenesen a K-vitamin profilaxis elmaradásából következett be. Leszögezték azt is, ha időben hívtak volna a szülők orvost, és tökéletesen együttműködtek volna vele, a baba élete már akkor sem lett volna megmenthető.

Az évekig elhúzódó tárgyalássorozat során kirajzolódott, hogy a szülők természetgyógyászatban hívő, a hivatalos orvostudomány iránt bizalmatlan emberek, akik hajlamosak különböző összeesküvés-elméletek elfogadására. Az apa a tárgyalások során olyan kijelentéseket tett, mint például:

  • a K-vitamin csupán az orvostudomány fikciója,
  • az orvosok akarták eltenni a gyermeküket láb alól, hogy megszerezhessék a szerveit,
  • a baba a mentőautóban szerzett fejsérülést, emiatt alakult ki az agyvérzése,
  • a helyszínre érkező ügyeletes orvos szakszerűtlenül látta el a kicsit, és ez okozta a halálát.

L. Csaba ugyanakkor mindvégig tagadta, hogy oltás- és orvosellenes volna, sőt azt állította, hogy nem is tudott a K-vitaminról. A képesítéssel nem rendelkező apa többször is tudományos jellegű előadásokat tartott a tárgyalóteremben, ezekben cáfolni igyekezett az orvostudomány álláspontját és az igazságügyi orvosszakértőket. Tavaly, közvetlenül az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt a bíró szembesítette a vádlottakat egy 2012-es internetes bejegyzésükkel, amelyben az szerepel, hogy semmilyen szintetikus vitamint, gyógyszert és védőoltást nem szabad adni a gyerekeknek. L. Csaba azt válaszolta, hogy nem emlékszik ilyesmire.

A szülésznő is megadta a tájékoztatást

Az egyik, 2019-ben tartott tárgyaláson kiderült, a kis Endre az A Te Szülésed Kft.-nél született, Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznő segédletével, akit tanúként hallgatott meg a bíróság. A születés időpontjában Márki-Zay Péter, a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője. Mint kiderült, sem a szülésznő, sem a céggel kapcsolatban álló újszülöttgyógyász nem adta be a gyógyszert, de állították, hogy e kötelezettségről felvilágosították a szülőket. Később Márki-Zay Péter és a felesége lapunknak is azt nyilatkozták, hogy részükről minden szabályszerűen zajlott.

Az idén május 26-án tartott legutolsó nyilvános tárgyaláson a másodrendű vádlott (az anya) még megpróbálta áthárítani a felelősséget Márki-Zaynéra. Azt állította, hogy azért nem adott a gyermekének K-vitamint, mert sem a szülésznő, sem az alkalmazásában álló újszülöttgyógyász nem világosította fel, hogy miért van rá szükség.

Az eredeti vádirat szándékos emberölésről szólt, amiért akár tizenöt év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést is kaphattak volna a szülők. Az emberölés minősítését az első fokon eljáró ügyész a bizonyítási eljárás végén változtatta gondatlanságra, amiért jóval enyhébb büntetés szabható ki. Tavaly az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék az elsőrendű vádlottat (az apát) egy év hat hónap, a másodrendű vádlottat (az anyát) egy év fogházbüntetésre ítélte, és annak végrehajtását mindkettejük esetében két évre felfüggesztette, vagyis a szülők szabadlábon maradhattak.

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken nyilvánosságra hozta a döntését, miszerint az ítéletet mindkét esetben változtatás nélkül helyben hagyta.

Ennek indoklásaként az ítélőtábla többek közt így fogalmaz: „A vádlottak már a sértett születése előtt igyekeztek gyermekeiket távoltartani a magyar egészségügyi ellátástól, és csak szükség esetén fordultak bizalmatlanságukban orvoshoz. Hasonló okból a védőnői szolgáltatásokat is visszautasították. Meg voltak győződve arról, hogy maguk jobban tudják, hogy mely eljárás szolgálja vagy épp károsítja az egészséget. A sértett születését megelőzően is határozott álláspontjuk volt, hogy a mesterséges K-vitaminra nincs szüksége az újszülöttnek, mert az anya méhlepényéből és a szoptatás idején az anya szervezetéből is elegendő mennyiség áll rendelkezésére. Meggyőződésük volt, hogy a művi K-vitamin és azt hordozó Konakion nem megfelelő készítmény, melyet az orvoslás csak tévedésből alkalmaz és ír elő a véralvadáshoz. A sértett születését megelőzően leszögezték, hogy az újszülött részére semmilyen művi anyag beadásához nem járulnak hozzá.”

Azzal kapcsolatban, hogy  az utolsó nyilvános tárgyaláson Márki-Zay Péter akkori cégét, illetve Márki -Zayné Vincze Felíciát tette felelőssé a szülő, a bíróság megállapította: A Te Szülésed Kft. – szemben az anya állításaival – szóban és írásban is megadta a szükséges tájékoztatást a szülőknek, akik azonban azt könnyelműen figyelmen kívül hagyták.

Az ítélőtábla hozzáteszi:

Megállapítható volt, hogy a K-vitamin profilaxis nem szabadon választható, hanem kötelező érvényű előírás az otthonszülésnél éppúgy, mint intézményi szülés esetében. A sértett világra jövetelénél közreműködőknek és az újszülöttvizsgálatot elvégző orvosnak is tudnia kellett erről, akik azonban a szülők ellátást visszautasító nyilatkozata miatt nem adtak K-vitamin pótlást a csecsemőnek.

Az ítélet indoklása megemlíti a vádlottak viselkedését is a tárgyalások folyamán:

A sértett haláláért még a másodfokú eljárásban is másokat hibáztattak, a felelősségvállalás és a bűntudat teljes hiánya jellemezte viselkedésüket. A fellebbezési eljárásban előadott védekezésük is azt igazolta, hogy tettükkel egyáltalán nem szembesültek.

Ugyanakkor a bíróság helyben hagyta az első fokon megállapított könnyítéseket: a szülőknek a többmilliós perköltség töredékét kell csak megtéríteniük, sőt úgynevezett előzetes mentesítést is elrendelt a bíró. Ez azt jelenti, hogy az ítélet ellenére sem számítanak büntetett előéletűnek, kaphatnak például erkölcsi bizonyítványt.

Balavány György további cikkei
  • Ombudsman: nem kapnak rendesen enni, és erőszakot szenvedhetnek a kalocsai nevelőotthonban a gyerekek
  • Balavány: A kormány ugyanolyan észszerűtlenül nyitja az országot, ahogy bezárta
  • Hiába kérnek oltást a Magyarországon élő amerikaiak

A 24.hu a kezdetektől figyelemmel kísérte az eseményeket. Korábbi cikkeink a témában:

  • Márki-Zay Péter feleségét hibáztatják a kisbabájuk haláláért felelősségre vont oltásellenes szülők
  • Fellebbeztek a kisbabájuk haláláért elítélt oltásellenes szülők
  • Elítélték a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes szülőket
  • Felfüggesztettet kaphatnak az oltásellenes szülők, akiknek K-vitaminhiány miatt halt meg a csecsemőjük
  • Változhat a vád az oltásellenes szülőkkel szemben
  • A K-vitamin az orvostudomány fikciója – állította a gyermeke megölésével vádolt oltásellenes apa
  • Egyértelműen a K-vitamin hiánya okozta az oltáskritikus szülők kisbabájának halálát
  • Akár meg is úszhatják a börtönt a gyermekük megölésével vádolt szülők
  • Az igazságügyi szakértő szerint beszámíthatók a gyermekük megölésével vádolt szülők
  • A gyermeke megölésével vádolt apa a kórházi orvosok felelősségéről beszélt
  • Néhány csepp folyadékot kellett volna a baba szájába helyezni” – megszólalt a gyilkossággal vádolt anya ügyvédje
  • Márki-Zay Péterék nem tartják felelősnek magukat a cégüknél született kisbaba halála miatt
  • Márki-Zay Péter: minden szabályosan történt a szülésnél, amelynél a feleségem közreműködött
  • Döbbenetes fordulatok a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes házaspár perében
  • Agyvérzést kapott és kiszáradt az oltásellenes házaspár kisbabája
  • Gyermekgyilkossággal vádolt házaspár pere: a tanú azt állítja, halállal fenyegették
  • Emberöléssel vádolják a magyar oltásellenes mozgalom vezetőjét

The post Jogerősen elítélték az oltásellenes szülőket, akik azt hitték, mindent jobban tudnak az orvosoknál – emiatt halt meg a gyermekük first appeared on 24.hu.

Related posts

Tiborcz István átmenetileg költözött csak Marbellára Orbán Ráhellel

MO.CO.HU

A világűr válhat a leggazdagabbak új játszóterévé

MO.CO.HU

Éjféltől 35 millió ember kerül vesztegzár alá Vietnamban

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This