14 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
balatongyógyszerMAGYARORSZÁGtermészetTudományzöldövezet

Gyógyszermaradványok vannak a Balatonban

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) kutatói folyamatosan elemzik a felszíni vizekben, elsősorban a Balatonban és annak vízgyűjtőjében található emberi gyógyszermaradványok vízi ökoszisztémára gyakorolt hatását – áll az ELKH közleményében. Legújabb tanulmányaikban azt vizsgálják, hogy a Balatonban mérhető hormonkoncentrációk hogyan hatnak a gerinctelen modellszervezetekre, a publikációk itt és itt érhetőek el.

A kutatók szerint már az alacsony koncentrációban (10 ng/L), de tartósan jelen lévő progesztogén hormonok is veszélyt jelenteknek a gerinctelen modellállatokra, és ezáltal a vízi ökoszisztémára.

Ezért a felszíni vizek – kiemelten a Balaton – védelme érdekében fontosnak tartják, hogy a magasabb koncentrációjú akut szennyezések mellett a hosszú távon alacsony koncentrációban jelen lévő szennyezések vizsgálatára is figyelmet fordítsanak.

Az elmúlt időszakban az orvostudomány és a biotechnológia fejlődése miatt évről évre jelentősen nőtt a gyógyszerfelhasználás. Ezzel párhuzamosan egyre alacsonyabb szennyezési szintek is kimutathatóvá váltak. Az utóbbi években a témában publikált kutatások többsége az ösztrogén típusú (pl. 17α-etinilösztradiol, 17β-ösztradiol, ösztron) szennyezések hatásait vizsgálta. Ezzel szemben eddig viszonylag kevés adat állt rendelkezésre a progesztogének (progeszteron és szintetikus analógjai) nem célszervezeteken, így vízi gerinctelen és gerinces fajokon kifejtett élettani hatásairól.

A vizsgálatokban a kutatók a nagy mocsári csiga (Lymnaea stagnalis) embrióit és felnőtt egyedeit, illetve a nagy vízibolha (Daphnia magna) frissen kikelt egyedeit környezeti szempontból releváns 1 és 10 ng/L, valamint ennél magasabb (100 és 500 ng/L) koncentrációjú progesztogénhatóanyag-keverékekkel (progeszteron, levonorgesztrel, drospirenon, gestoden) kezelték 6, illetve 21 napig. A szakértők azt akarták kideríteni, hogy milyen változások figyelhetők meg az állatok szaporodásában és az egyedfejlődésében, illetve milyen egyéb sejtes, molekuláris és viselkedési változások jellemzik a modellállatokat.

Mohos Márton / 24.hu

A hormonkezelések hatására az L. stagnalis esetében szignifikáns változások figyelhetők meg az embriók fejlődési idejében, pulzusszámában, a kapszulán belüli reszelőnyelv-öltögetések (radula) számában, a csúszó mozgások aktivitásában, továbbá a felnőtt egyedek táplálkozási és mozgási aktivitásában. A D. magna vizsgálatai során is jelentős molekuláris és sejtszintű változások mutatkoztak. A molekuláris vizsgálatok alapján a kutatók megállapították továbbá, hogy a progesztogénkeverékek valamennyi kezelési koncentrációban fokozzák a glutation S-transzferáz (GST) detoxifikáló enzim génexpresszióját, valamint a funkcióképes GST aktivitását is. A 21 napos krónikus kezelések során a 10 ng/L-es csoportban az egyedek fejlődése felgyorsult, és az első peterakás is hamarabb valósult meg, mint a kontrollcsoportban. Emellett az egy egyedre jutó maximális peteszám is nőtt az 1, illetve 10 ng/L-es kezelt csoportoknál a kontrollcsoporthoz viszonyítva.

Mivel a földi vízkészlet nagysága állandó, a folyamatos és növekvő szennyezés következtében a nem vagy csak nehezen lebomló perzisztens mikroszennyezők koncentrációja növekedni fog. Ma még nem ismert, hogy a sokféle gyógyszermaradvány, illetve más toxikus szerves és szervetlen vegyület egyidejű jelenléte hogyan hat egymásra, továbbá az sem, hogy ez miként érinti a természeti környezetünket, az élővilágot. Az azonban a megfigyelések alapján látható, hogy a szennyezések már környezeti koncentrációban is befolyásolhatják a vízi ökoszisztémák hosszú távú stabilitását.

The post Gyógyszermaradványok vannak a Balatonban first appeared on 24.hu.

Related posts

Sátánista rituálét sugárzott egy csatorna a rendőrkutyákról szóló blokk helyett

MOCOHU

Merkel óvatosságra intett az EU-s források megvonása ügyében

MOCOHU

Ezért támadt Hitler Sztálinra

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This