8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
albert einsteincsillagászatfizikaMAGYARORSZÁGsötét anyagTudományűrűrkutatás

Lehet, hogy téves Albert Einstein elmélete

Elkészült a sötét anyag legnagyobb és legrészletesebb térképe – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. Az eredmények meglepték a kutatókat, ugyanis az anyag sokkal egyenletesebbnek és kiterjedtebbnek tűnik, mint ahogy korábban vélték. A DES (Dark Energy Survey Collaboration) projekt adatai eltérnek Albert Einstein általános relativitáselméletétől.

Bár az univerzum anyagának 84,5 százalékát a sötét anyag alkotja, a szakértők csak közvetett, gravitáció alapú bizonyítékokat találtak létezésére. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, szerepet játszik a galaxisok összetartásában, de nem bocsát ki detektálható sugárzást.

Niall Jeffrey, az École Normale Supérieure francia felsőoktatási intézmény munkatársa és a térkép egyik összeállítója szerint az eredmény komoly kihívás a fizikusok számára.

Ha ez az eltérés igaz, akkor talán Einstein tévedett.

Azt gondolhatnánk, hogy ez rossz, hogy talán a fizika hibás. De egy fizikus számára ez rendkívül izgalmas. Azt jelenti, hogy valami új dolgot tudhatunk meg arról, milyen valójában az univerzum” – mondta a szakértő.

William Attard McCarthy – McCarthy’s PhotoWorks / Getty Images

A chilei Victor M. Blanco teleszkóp segítségével a kutatócsoport százmillió galaxist figyelt meg. A térkép megmutatja, miként terjed szét a sötét anyag az univerzumban. Jeffrey szerint eredményeik alapján a galaxisok egy nagyobb, láthatatlan szerkezet részei. „Az emberiség történetében még senki nem volt képes ilyen mértékben kitekinteni az űrbe és meglátni, hogy hol van a sötét anyag” – hangsúlyozta.

Az új térkép azonban nem teljesen azt mutatta, amire a csillagászok számítottak. A Planck műhold mérései alapján a szakértőknek pontos elképzelésük volt az anyag kiterjedéséről 350 ezer évvel az ősrobbanás után. Einstein elméletére alapozva a kutatók kifejlesztettek olyan modelleket, melyekből következtetni lehet arra, hogy hogyan szóródott szét az anyag az elkövetkező 13,8 milliárd év alatt. A mostani vizsgálat adatai ugyanakkor néhány százalékkal eltérnek a modellektől, az anyag pedig túl egyenletesen oszlik el.

The post Lehet, hogy téves Albert Einstein elmélete first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy generációt nyomorított meg a trópusi pokol

MOCOHU

Senki nem születik gyilkosnak, viszont bármelyikünket azzá lehet tenni

MOCOHU

Kétszázezren már kiléptek a hitelmoratóriumból

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This