9.3 C
Budapest
April 28, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
éghajlatváltozáshágai nemzetközi bíróságklímaváltozásMAGYARORSZÁGshellTudományzöldövezet

Történelmi ítélet született a Shell ellen

Először mondta ki egy bíróság, hogy egy óriáscég felelős a klímaváltozásért – írja a Magyar Természetvédők Szövetsége. A hágai Nemzetközi Bíróság szerdán döntött úgy, hogy a Shell köteles 45 százalékkal csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását a következő tíz évben. A pert a Föld Barátai Hollandia (Milieudefensie) több mint 17 ezer felperessel és hat másik civil szervezettel együtt indította. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai hálózat magyar tagja szerint a történelmi jelentőségű ítélet komoly hatással lesz a nagy szennyezők tevékenységére.

„Ez hatalmas győzelem bolygónk és gyermekeink számára, óriási előrelépés egy mindenki számára élhetőbb jövő irányába. A bíróság nem hagyott helyet a kétségeknek: a Shell felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért és azonnal be kell fejezni e pusztító tevékenységet” – mondta Donald Pols, a Föld Barátai Hollandia igazgatója.

REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP

A hágai Nemzetközi Bíróság döntésének főbb pontjai:

  • a Shellnek 2030 végéig 45 százalékkal kell csökkentenie kibocsátásait,
  • a Shell felelős az ügyfelei és beszállítói emissziójáért is,
  • a Shellnek azonnal eleget kell tennie a döntésnek, ugyanis a vállalat jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.

„A bíróság és a Föld Barátai hálózat üzenete világos: akik eddig a legtöbb hasznot húzták bolygónk erőforrásainak kihasználásából és tönkretételéből azoknak is felelősséget kell vállalniuk. Nem lehet ez alól látszatintézkedésekkel, pár fa elültetésével, zöldrefestéssel kibújni” – nyilatkozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

Roger Cox, a Föld Barátai Hollandia ügyvédje szerint a mostani határozat fordulópontot jelent. „Ez az eset egyedülálló, mivel első alkalommal kötelezett a bíróság egy szennyező óriáscéget, hogy tartsa be a párizsi éghajlatvédelmi megállapodást. Ennek a döntésnek jelentős hatásai lehetnek a többi nagy szennyezőre is” – tette hozzá.

Sara Shaw, a Föld Barátai nemzetközi hálózat munkatársa szerint hágai bíróság mai döntése nemzetközi szinten komoly változásokhoz vezethet. „A mai ítélet győzelem a globális dél közösségei számára is, akik már most megszenvedik az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait” – nyilatkozta.

The post Történelmi ítélet született a Shell ellen first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy NBA-klasszis és a 18-2-es rajt megpecsételte a kosárválogatott sorsát

MOCOHU

Huszonöt éve gyilkolták meg Tupac Shakurt

MOCOHU

„Innen nem lehet kiállni” – gondolhatják sokan, pedig de, lehet

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This