7.2 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
izraelleletMAGYARORSZÁGókorrégészetTudományzsidóság

Rontás ellen védő ősi amulettet találtak

A szemmel veréstől védő 1500 éves amulettet találtak Izraelben – írja az MTI a The Jerusalem Postra hivatkozva. A szögletes medál Izrael bizánci korszakában készült. A tárgyat valójában már negyven éve megtaláltak, de csak most adományoztak az Izraeli Régészeti Hatóságnak (IAA). Tova Haviv, a galileai Arbel egyik első lakója fedezte fel a leletet, az amulettet egyik rokona a napokban adta át a hatoságnak.

A medál egyik oldalán egy lovas figura látható feje körül glóriával, amint egy gömböt dob egy földön fekvő nőalakra. A medál felirata szerint „egy az Isten, aki legyőzi a gonoszt”. A ló alatti görög betűk megegyeznek a zsidó vallás istennevével (JHVE). A medál másik oldalán nyilakkal átszúrt szemet, körülötte pedig veszélyes állatokat ábrázoltak: két oroszlánt, egy kígyót, egy skorpiót és egy madarat. Ezen az oldalon egy másik görög feliratot, mely szerint „egy az Isten”.

Eitan Klein, az IAA régiséglopás-megelőzési egységének igazgatóhelyettese közleményében azt írta, a tárgy valószínűleg az 5-6. századból származik. A lelet illeszkedik a levantei amulettek sorába, és valószínűleg Galileában vagy Libanonban készült.

„Az amuletteknek ezt a csoportját olykor »Salamon pecsétjének« is nevezik, melyeken a lovast a gonosz szellem legyőzése közben ábrázolják.

Ezúttal a fekvő nő a mitológiai Gello figuráját testesíti meg, amely a nőket és a gyermeket fenyegető, szemmel veréssel lesújtó démoni figura

– írta Klein. A régész szerint a hátoldalon lévő szem a rontást hozó gonosz szemként azonosítható, amelyet különböző eszközökkel megtámadnak, illetve legyőznek. „Az amulettet valószínűleg szemmel verés elleni védekezésre, esetleg a nők és a gyermekek megóvására használták” – vélekedik a régész.

Az amuletten található szimbólumok nem tartoznak a jellegzetes zsidó jelképen közé, de a tárgyat Arbelben találták meg, amely falu a bizánci időszakban zsidó település volt. A medál tulajdonosa így valószínűleg maga is zsidó volt.

The post Rontás ellen védő ősi amulettet találtak first appeared on 24.hu.

Related posts

Szakértői javaslatok a vállalkozói Facebook oldalak eredményes működtetéséhez

MOCOHU

Mutálódik az influenzavírus is, de a vakcina így is védelmet adhat

MOCOHU

Nem várhatjuk hogy az életünkbe mások hozzanak boldogságot

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This