16.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Gazdaságglobális felmelegedéshollandiaklímaváltozásMAGYARORSZÁGolajcégpershell

Győztek a civilek, olajcégnek kell csökkentenie a kibocsátását

A globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben talán mérföldkőnek is hathat az a bírósági döntés, ami szerdán született Hollandiában. Még 2019-ben cibálta bíróságra A Föld Barátai (Friends of the Earth), valamint hat másik környezetvédő szervezet és 17 ezer holland polgár a Shell olajipari óriáscéget, hogy kikényszerítsék, csökkentse károsanyag-kibocsátását. Hivatkozási alapnak a 2015-ös, a világ szinte összes országa által elfogadott párizsi klímaegyezményt tekintették.

A BBC News cikke szerint a bíróság a civilek javára döntött: a Shellnek 2030-ig – a 2019-es szinthez képest – 45 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását.

A bíróság megállapította, hogy a brit-holland Shell a felelős részben a kibocsátásért. A cég korábban már az ítélet elé ment, kijelentve, hogy 2050-ig a zéró kibocsátást tűzte ki célul, mind saját működése során, mind a vásárlók által használt Shell-termékeken keresztül. Decemberben ezért már azzal jöttek a cég ügyvédei a bíróságon, hogy komoly lépéseket tett a vállalat a kibocsátás csökkentésére, és már nincs jogi alapja a pernek.

A hágai székhelyű – teljes nevén – Royal Dutch Shell nem jön ki jól a holland bíróságokkal: év elején a Niger folyó deltájában bekövetkezett olajszennyezésekért vonták a céget felelősségre (akkor arra hivatkoztak, hogy szabotázs miatt jutott olaj a környezetbe).

The post Győztek a civilek, olajcégnek kell csökkentenie a kibocsátását first appeared on 24.hu.

Related posts

Korlátozás a Shellnél: van olyan kút, ahol nincs benzin, máshol 20 ezerért lehet tankolni

MOCOHU

Franciaország és Olaszország légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

MOCOHU

Még élő hírességek gyászjelentését közölte véletlenül egy francia rádió

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This