6.3 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilággalápagosgalápagos-szigetekMAGYARORSZÁGteknőstermészetTudományzöldövezet

Kihaltnak hitt galápagosi óriásteknősre bukkantak

A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán talált óriásteknős egy több mint száz éve kihaltnak hitt alfaj egyik példánya – írja az MTI. A felnőtt nőstényt 2019 elején fedezték fel egy, a Galápagosi Nemzeti Park és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport által szervezett expedíción.

Gustavo Marique környezetvédelmi miniszter szerint az alfajról úgy tudták, hogy több mint száz éve kihalt. „Újra megerősítjük ezen alfaj létezését.

A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknőst megtalálták a Galápagoson

– tette hozzá.

Rodrigo BUENDIA / AFP

A Yale Egyetem kutatói a két éve talált nőstény DNS-ét egy hím egyedével vetették össze, amelyet a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amelyet egy múzeumban őriznek. A Fernandina szigetén őshonos állat egyike a galápagosi óriásteknős 15 alfajának, amelyből kettő már kihalt.

„A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen alfajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló eseteket” – nyilatkozta Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója. Magányos George, a Chelonoidis abingdonii alfaj utolsó képviselője volt, a példány 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel.

The post Kihaltnak hitt galápagosi óriásteknősre bukkantak first appeared on 24.hu.

Related posts

Mennyire kell félnünk az indiai mutánstól?

MOCOHU

Kis Grófo elkapta a koronavírust, kórházba került

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. 10. 09.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This