6.2 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fudan egyetemGazdaságköltségtérítésMAGYARORSZÁGpalkovics lászlótüntetés

Fudan: a könyvtár és az edzőterem a kínai egyetem diákjainak ingyenes, a magyaroknak fizetős lehet

A Népszava arról ír, hogy számmisztikát vet be a kormány, amikor a kormányzati prezentáció rátér arra, mekkora területen is zajlanak majd a fejlesztések. Mint ismert, Palkovics László Fudan-ügyi kormánybiztosként a múlt héten egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert, de megbeszélés helyett az ott bemutatott prezentációra kellett volna rábólintaniuk. Nem tették.

A lap szerint a már nyilvánosságra hozott prezentáció felvezetése is zavarba ejtő, a folytatásban pedig elég sok a csúsztatás. Az elején kiemelik, hogy más országokban a kínai egyetemi terjeszkedéshez nem kapcsolódnak olyan „negatív visszhangok”, mint idehaza. Csakhogy a felsorolásból kiderül, hogy azok az együttműködések főleg speciális – például pénzügyi, illetve divat – kurzusokra, valamint mester- és doktori képzésekre vonatkoznak, nem egy teljes egyetem létesítésére.

Kapcsolódó
Alapítványba szervezik ki az épülő Fudan Egyetemet, de a felvett hitelt a költségvetéssel fizettetik ki

Az egyetem fenntartását is költségvetési forrásokból finanszíroznák.

A dokumentum szerint a régi nagyvásártelepen kialakítandó közösségi tér mérete és funkciója nem változik. A Népszava azonban megjegyzi:, hogy ezt közben a Fudanhoz csatolták, így nagy kérdés, hogy a magyar diákok milyen feltételek mellett használhatják majd. A pénzügyi részből ugyanis kiderül, hogy

a sportlétesítményeket és a könyvtárat külsősök csak térítési díj ellenében használhatják, miközben a Fudan diákjainak az egyetemi képzéshez kapcsolódóan ingyenes.

A kínai egyetem, valamint a sport- és konferencia központ felépítése a prezentáció szerint bruttó 686 milliárdba kerülhet, plusz a megvásárolandó telkek ára. A teljes üzemeltetési költség évi 50 milliárd felett van.

A cikk szerint a bemutatott számok sem stimmelnek: a korábban 135 hektáros fejlesztési terület hirtelen 200 hektárra hízott, ám ez azért van, mert belevették az atlétikai csarnok, az edzőpályák, a ferencvárosi szabadidőpark, az új evezős központ és a csepeli közpark területét is. Felidézik: Palkovicsék kormányközeli médiumokban ráadásul azt kezdték sulykolni, hogy a Diákvárosnak most több hely jut, mint korábban. Mondván az első változat szerint – amikor a Fudan az északi részen épült volna fel – a kollégiumoknak csak 16,2 hektár jutott, most viszont 17,6 hektár. Ám a legújabb tervben a Diákváros szorult be az északi részre, márpedig Baranyi Krisztina szerint ez a terület nem több, mint 6-7 hektár. Arról nem is beszélve, hogy a legeslegelső tervben nem is szerepelt egyetemépítés, a legújabb koncepcióban viszont a Fudan már 22,2 hektárt tesz ki.

Június 5-ére hirdetett tüntetést a Hősök terére a Diákvárosért, a Fidesz ellen Jámbor András, a Szikra Mozgalom VIII-IX. kerületi képviselőjelöltje, az ellenzéki előválasztás egyik indulója. Az eseményre meghívták az ellenzéki pártokat és a civil szervezeteket is, hogy közösen fejezhessék ki a véleményüket a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával kapcsolatban.

Kapcsolódó
Tizenkét legfeljebb 500 fős tüntetéssel cseleznék ki a kormány gyülekezési szabályait

A Kossuth térre csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni,

Kiemelt kép: Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektora és Hszü Ning-seng, a kínai Fudan Egyetem elnöke együttműködési megállapodást ír alá Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő jelenlétében a két kormányfő tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2017. november 28-án.

The post Fudan: a könyvtár és az edzőterem a kínai egyetem diákjainak ingyenes, a magyaroknak fizetős lehet first appeared on 24.hu.

Related posts

Kölcsönmezben nyert óriási BL-csatát a Győri ETO kézicsapata

MOCOHU

Annyira elborult a hokis agya, hogy a kukát behajította a jégre

MOCOHU

Újabb drónroncsokat találtak Románia területén

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This