7.9 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aljakszandr lukasenkafehéroroszországgépeltérítéslukasenkaMAGYARORSZÁGminszkNagyvilágroman protaszevicsryanair

Kicsoda a fehérorosz újságíró, aki miatt eltérítettek egy utasszállítót?

Halálra fognak ítélni.

Ezt mondta vasárnap utastársainak Roman Protaszevics ellenzéki aktivista-újságíró, amikor az Athénból Vilniusba tartó Ryanair-gépet a fehérorosz rezsim Minszkben leszállásra kényszerítette.

A 26 éves férfi régóta szúrta Aljakszandr Lukasenka elnök szemét, az viszont, hogy egy disszidált ellenzékit egy repülő eltérítésével szállítson haza a belarusz diktatúra, mindenkit meglepett.

Protaszevics nem az elcsalt 2020-as elnökválasztás utáni tüntetéshullám idején kezdte a pályafutását, de akkor tett szert országos ismertségre. A háttérbe húzódva irányította a demonstrációkat, csapatával tanácsokkal látta el a tüntetőket.

Kapcsolódó
„Hét órán át álltunk lehajtott fejjel, kezünkkel a hátunk mögött. Aki megmozdult vagy megszólalt, azt megverték”

Egy 28 éves minszki férfit az éjszaka közepén a nyílt utcáról vitték el a rendőrök, pedig a tüntetések közelében sem járt. Három napig tartották fogva, tapasztalatairól és a belarusz helyzet alakulásáról nyilatkozott lapunknak.

Lukasenka szinte az összes jelentős ellenzéki vezetőt őrizetbe vetette, vagy elüldözte az országból, de a tüntetők szervezettségét nem tudta megtörni, éppen az olyan figuráknak köszönhetően, mint amilyen Protaszevics.

Nikolay Petrov / BelTA / BelTA / Sputnik / AFP Aljakszandr Lukasenka

Külföldről irányította a tüntetőket

Roman Protaszevics azt követően született, hogy Lukasenka 1994-ben megszerezte a hatalmat Fehéroroszországban. Már tinédzserként a kormányellenes tüntetések állandó résztvevője volt, 2011-ben azért bocsátották el a középiskolából, mert részt vett egy demonstráción. Később a fehérorosz állami egyetemre jelentkezett újságírónak, de onnan is elküldték a nézetei miatt. Mégsem adta fel a küzdelmet, és oknyomozó újságírónak állt.

Néhány évvel ezelőtt hozta létre a Nexta nevű Telegram-csatornát, amivel óriási tömegeket ért el. Amikor Lukasenka tavaly nyáron elkezdte brutális eszközökkel szétverni az ellene zajló tüntetéseket, és az országban lekapcsolták az internetet, ez volt az egyetlen elérhető információforrás arról, hogy mi zajlik az utcákon. A Telegram ugyanis egy felhőalapú, okostelefonokra letölthető applikáció, ami szinte lekövethetetlen, és elnémíthatatlan.

A Nexta – melynek jelentése magyarul „valaki” – csatornájának már több mint 1,2 millió feliratkozója van, közülük 800 ezren tavaly ősszel csatlakoztak, néhány héten belül. Ez nagyon jelentős szám egy 9,4 millió lakosú országban, pláne egy diktatúrában. A felületen ugyanakkor nemcsak beszámoltak a demonstrációkról, hanem koordinálták is a tüntetőket: tanácsokat adtak az embereknek, hogy hol gyülekezzenek, mit viseljenek, hogyan védekezzenek a biztonsági erőkkel szemben.

A Nexta csapatának Lengyelországban van a székhelye, de szoros kapcsolatban állnak Litvániában a disszidensekkel, köztük Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki vezetővel is.

Kapcsolódó
Szvjatlana Cihanouszkaja a Magyar Nemzetnek: diktatúra az, amikor „egy ember mindenkitől fél, mindenki más pedig egy embertől”

Az ellenzéki politikus szerint Lukasenka már megbukott, idő kérdése, mikor távozik.

Protaszevicset tavaly ősszel arról kérdezték, hogy a Nextát tüntetésszervező platformnak vagy sajtóterméknek tekinti. Azt felelte,

nehéz megmondani, kik vagyunk mi. Talán fehéroroszok, akik haza akarnak térni, és egy diktatúra nélküli szabad országban élni.

STR / AFP

Protaszevics 2020 szeptemberében otthagyta a Nextát, és egy hasonló csatornánál, a Belamovánál folytatta. A váltásra azért volt szükség, mert a csatorna addigi vezetőjét, Igor Losik bloggert őrizetbe vették. Az újabb fióknak 260 ezer feliratkozója van, főleg a vidéken élőket szólítja meg, ami a diktátort különösen bosszantja.

Az aktivista-újságíró már korábban is féltette az életét, 2019-ben disszidált, egy évvel később lengyel állampolgárságért folyamodott, és politikai menedékjogot kapott. Tavaly augusztusban a szülei is követték őt. Édesapja közel harminc évig szolgált a hadseregben tartalékosként, de fia tevékenysége miatt megfosztották minden rangjától.

Lukasenka, miután kiiktatta az ellenzéki politikusokat, a tüntetéshullám egyik központi alakjának Protaszevicset tekintette, ezért revánsot akart venni rajta.

Kapcsolódó
„A rendőri kegyetlenség már nem olyan sokkoló, mint volt. Száz nap alatt hozzászoktunk”

Több mint száz napja kezdődtek a tüntetések Fehéroroszországban az elcsalt elnökválasztás után. A 24.hu két demonstrálóval beszélt, akik egy valamiben biztosak: nem állnak le.

Nem alaptalanul fél a haláltól

Protaszevicset tavaly november óta tartják nyilván „terrorista tevékenységben résztvevő személyként” Fehéroroszországban, és ezzel egy időben három, a tüntetéssekkel összeköthető bűncselekménnyel vádolták meg. Ha a legsúlyosabb vádpontban elítélik, akár 15 év börtönt is kaphat.

Esetében azonban a megfélemlítés nem vált be, hiszen külföldről irányította a mozgalmat.

A vasárnapi incidens arra is rávilágított, hogy Lukasenka tart a 26 éves férfitől. Az, hogy utasítására leszállásra kényszerítették a Ryanair utasszállítóját úgy, hogy közben a fehérorosz KGB emberei ültek a fedélzeten, erre enged következtetni.

A Flightradar adatai szerint a Vilniusba tartó járat mindössze két percre volt attól, hogy átlépjen a litván légtérbe, amikor a vadászgépek földre parancsolták. Az utasok arról számoltak be, hogy Protaszevics a kezébe temette a fejét, és remegni kezdett, miután megtudta, Minszkben fognak landolni. Nem sokkal később kiszállt az üléséből, kinyitotta a felső tárolót, elővette a laptopját és a telefonját, majd átadta egy vele utazó nőnek. Ezután közölte a körülötte lévőkkel, hogy halálra fogják ítélni.

A férfi egyébként Cihanovszkajával vett részt Athénban egy gazdasági fórumon. Hazafele már a becsekkolásnál érezte, hogy figyelik. Barátainak azt írta,

úgy tűnik, hogy a KGB követett a repülőtéren. Mindenesetre gyanús.

A gép visszafordítását a litván határról arra hivatkozva rendelték el, hogy bombafenyegetés van a fedélzeten. Landolás után átkutatták a repülőt, de persze nem találtak rajta robbanóanyagot, a történet csupán alibi volt arra, hogy a reptéren kattanhasson a bilincs Protaszevicsen.

Az aktivista-újságíróról hétfőn este tettek közzé egy rövid videót. A félperces felvételen arról beszélt, hogy egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, jól bánnak vele, nem igazak a szívproblémáiról megjelent hírek. A videóban elismeri azokat a bűnöket, amelyekkel a minszki rezsim vádolja, például hogy részt vett a tavalyi „zavargások” szervezésében.

Aki ismeri őt, azt mondja, kényszerítették a videóra. Mindig a legbátrabb tüntetők közé tartozott, sosem félt a felfegyverzett rendőröktől, és legfőbb ellenségének tekintette Lukasenkát.

Protaszevicset a jelenlegi vádak alapján csak börtönbüntetésre ítélhetik, de nem elképzelhetetlen, hogy ezeket terrorista jellegű bűncselekményekkel kiegészítik, úgy viszont már halálbüntetést is kaphat.

Még valószínűbb az, a fehérorosz börtönökben uralkodó körülményeket ismerve, hogy a kínok kínját fogja átélni, és lassú halál vár rá.

Az amerikai elnök gyalázatosnak nevezte a fehérorosz gépeltérítést, az uniós állam- és kormányfők pedig komoly válaszlépésről döntöttek Brüsszelben: a fehérorosz gépek nem repülhetnek az EU-ba, az európai légitársaságokat pedig arra kérik, ne használják a fehérorosz légteret.

A szankciók ugyan hangzatosak, és továbbiak követhetik azokat, de a közelmúltat ismerve aligha elképzelhető, hogy ettől Lukasenka rezsimje megremeg.

Kapcsolódó
„Nagy kő esett le a szívemről, amikor azt mondta, megtalálták a férjem. Aztán hozzátette: felakasztva”

Kínzás, verés, hazudozás: egy most bemutatott riportfilmből kiderül, a Lukasenka-rendszer a futballistákat sem kíméli.

The post Kicsoda a fehérorosz újságíró, aki miatt eltérítettek egy utasszállítót? first appeared on 24.hu.

Related posts

Másfél éves kihagyás után győzelemmel tért vissza Mészáros Anett

MOCOHU

Hruscsov a cipőjével verte az asztalt

MOCOHU

Készül a 240 millió forintos szarvasfej a vadászati kiállításra

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This