14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
betegségh5n8influenzakórokozómadárinfluenzaMAGYARORSZÁGTudományvírus

Érdemes odafigyelni az új madárinfluenzára

Egy friss tanulmány alapján az A(H5N8) madárinfluenzában megvan a potenciál, hogy súlyos pandémiát okozzon – írja az IFLScience. Az altípus az elmúlt években számos ország madárpopulációiban jelent meg, 2021 februárjában pedig első alkalommal Oroszországban emberekben is kimutatták.

Vejfeng Si, a Sandong Egyetem munkatársa és kollégái szerint eddig legalább 46 ország számolt be járványról. Az új publikációban azt írják,

a madárinfluenzák törzseinek, különösen a H5N8 terjedése az elmúlt időszakban komoly aggodalmat okozott a baromfitenyésztésben, a vadvédelemben, illetve ami a legfontosabb: a globális közegészségügyben.

A madárinfluenzák kórokozói a vándorló állatok révén könnyedén utaznak a régiók között. Ha a vírus bejut egy baromfitelepre, óriási pusztítást képes végezni. A H5N8 a 2.3.4. klád családfájához tartozik, a kládot először 2010-ben észlelték Kínában egy házikacsa szervezetében. Azóta az influenzavírusok ezen csoportja egyre meghatározóbbá vált világszerte.

Nasir Kachroo / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Fontos kiemelni, hogy eddig kevés esetről tudni, amikor a H5N8 emberre terjedt át, a fertőzöttek pedig mind tünetmentesek maradtak. A szakértők egyelőre úgy vélik, kicsi az esély rá, hogy a kórokozó emberek között terjedjen.

A kutatók szerint a Covid-19-járványból rengeteget tanulhatunk, tapasztalataink pedig segíthetnek megelőzni, hogy a H5N8 pandémiát idézzen elő. A csapat úgy gondolja, a kockázat csökkentéséhez a mezőgazdaság átalakítására, illetve az újonnan kialakuló kórokozók monitorozására lenne szükség.

The post Érdemes odafigyelni az új madárinfluenzára first appeared on 24.hu.

Related posts

Szenzációs mérkőzésen nyert Michael Smith dartsvilágbajnoki címet

MOCOHU

Börtönbe küldtek egy nőt, mert meztelen képet osztott meg egy férfiről, akivel lefeküdt

MOCOHU

Kényelmi okból törtek fel autót a váci cimborák

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This