13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
észak-koreakim dzsongunkínai vakcinakoronavíruskoronavírus-járványmagyar koronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilágphenjanvakcina

Betiltották Észak-Koreában a kínai koronavírus-vakcinát

A távol-keleti diktatúra napi történéseiről rendszeresen elsőként beszámoló DailyNK értesülései szerint májusban a számtalan problémával küzdő ország gazdasági folyamataiban fontos szerepet játszó hatvanas férfi vesztette életét a Phenjani Orvosi Egyetem kórházában.

A szívbetegsége, illetve magas vérnyomása miatt kezelésre szoruló hivatalnok halála előtt a legtöbbször ájulás esetén használt tiamin-priofoszfátot adtak be, amire Észak-Koreában azonban csodaszerként tekintenek:

különböző, a tüdőt érintő megbetegedések, magas vérnyomás, illetve fertőzések esetén is bevetik,

így remélték, hogy az javítja majd a páciens állapotát.

Ze Dirk

Az idős férfi nem nyerte vissza az erejét, sőt, az injekció beadása után röviddel meghalt. Az orvos előbb nem egy kínai, hanem az ország határain belül – a Rjongheung Gyógyszergyárban – készült injekciót kívánt használni, erről azonban a körültte lévők lebeszélték, azzal érvelve, hogy saját gyártású injekciót ilyen magas pozícióban lévő embernek

egyszerűen nem szabad beadni.

Halála a DailyNK szerint jókora hatással volt Kim Dzsongunra, hiszen az elhunyt édesapja, Kim Dzsongil uralma óta fontos szerepet vállalt az állam működéséből, így drasztikus lépésre szánta el magát:

minden nagy fővárosi kórházában betiltották a kínai gyógyszerek alkalmazását, sőt, az országba vizsgálati céllal érkezett kínai koronavírus-vakcina vizsgálatait is felfüggesztik,

pedig az a saját gyártás beindítása miatt létfontosságú lenne az importkorlátozások miatt súlyos gyógyszergondokkal küzdő, a járvány által ismeretlen mértékben sújtott országban.

Dan Sloan

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a normális orvosi ellátáshoz jutni képes északiak jó része nem bízik a hazai gyártású szerekben, így a változás nyilvánvalóan még rosszabb állapotokat fog hozni az egészségügyben.

Az idős kormányhivatalnok halálának pontos oka nem ismert, bár úgy tűnik, hogy a szívmegállást az injekció közvetlenül váltotta ki. A hatóságok ezért nyomozást indítottak, hogy kiderüljön, melyik északi cégen át jutottak az országba az ampullák, a vizsgálatok pedig nem várt felfedezésekhez vezettek.

Kiderült, hogy a nagy phenjani kórházak lehetetlen körülmények közt tárolják a gyógyszereket:

a készletek sokszor szobahőmérsékleten, elektromos áramhoz nem jutó hűtőszekrényekben, illetve fagyasztókban állnak,

így várhatóan ez a sors vár majd a WHO-től rövidesen érkező vakcinákra is.

The post Betiltották Észak-Koreában a kínai koronavírus-vakcinát first appeared on 24.hu.

Related posts

Megbüntették a rendőrök Rishi Sunak brit miniszterelnököt

MO.CO.HU

„El is ment az önbizalmam” – Szilágyi Áron nem tud örülni a bronzéremnek

MO.CO.HU

Chris Pratt lesz Super Mario a készülő animációs filmben

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This