18.3 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
chicagoÉlet-Stílusfeketelori lightfootMAGYARORSZÁGmédiapolgármester

Chicago fekete polgármestere nem ad interjút fehér újságíróknak

A város első fekete nőként megválasztott polgármestere szerdai Twitter-bejegyzésében azzal indokolta a döntését, hogy alapvetően a fennálló állapotok megváltoztatásának céljával indult el a pozícióért, amit ő nem csak a városháza keretei között szeretne gyakorolni.

Szégyen, hogy 2021-ben a városháza sajtótestülete túlnyomóan fehér egy olyan városban, ahol a lakosságnak több, mint a fele vallja magát feketének, latinónak, ázsiai gyökerűnek vagy amerikai őslakosok leszármazottjának

– fejtette ki a CNN által idézett közleményben.

A különböző hírszerkesztőségek sokszínűségének a hiánya nem újkeletű jelenség, ennek ellenére a híroldal szerint több színesbőrű újságíró is kritizálta a polgármester döntését.

A Chicago Tribune hasábjain a városháza ügyeivel rendszeresen foglalkozó latino újságíró, Gregory Pratt szerint például a politikusoknak nem lenne szabad megmegszabniuk a róluk író újságírók személyét. Ő úgy gondolja, a hírszerkesztőségek összetételének etnikai sokszínűsége (pontosabban annak hiánya)

valóban hatalmas probléma, de ezt megoldani a szerkesztőségek vezetőinek a feladata, és nem a politikusoké – akiknek a kérdező hátterének ismerete nélkül kötelességük lenne válaszolni minden újságírói kérdésre.

Az újságíró még aznap megosztotta Twitteren, hogy ő megkapta a lehetőséget egy évfordulós interjúra, de a polgármester válogatásával annyira nem ért egyet, hogy úgy döntött, ha a polgármester fenntartja ezt a gyakorlatot, akkor inkább ő maga lép vissza a beszélgetéstől.

Lori Lightfoot  a döntését a szerkesztőségeknek május 19-én elküldött kétoldalas levelében többi között azzal indokolta, hogy a városháza ügyeivel például egyetlen újságírónő sem foglalkozik – bár a CNN cikkében megjegyzik, hogy WBEZ nevű helyi rádiónak több női munkatársa is van, akik rendszeresen foglalkoznak a városháza ügyeivel, ráadásul egyikőjük az ázsiai, egy másik pedig a spanyolajkú kisebbség tagja.

A polgármester stábja ezen a héten felkereste a fekete chicagóiak ügyeivel foglalkozó, TRiiBE nevű digitális tartalomszolgáltatót, hogy készítesenek ők egy interjút vele, bár az orgánum főszerkesztője Tiffany Walden szerint nem közölték velük, hogy milyen bejelentésre készülnek.

A polgármester (és a fekete chicágóiakkal foglalkozó orgánum) kritikusai szerint a városvezető ezzel akarja elkerülni a kemény kérdéseket – tette hozzá a főszerkesztő.

A Chicago Sun-Times washingtoni irodájának vezetője, Lynn Sweet szerint a polgármester levelében nem volt semmi újdonság számukra, mert sajnos ők is tisztában vannak vele, hogy Chicagóval ellentétben (ahol a lakosság majdnem fele valamelyik etnikai kisebbség tagjának számít) a város médiája egyáltalán nem sokszínű.

Sweet azt is hozzátette, hogy abban sincs semmi új, hogy egy politikus megválogatja, kinek akar nyilatkozni.

A fekete újságírók és a spanyolajkú újságírók hivatalos amerikai szövetségei úgy reagáltak az ügyre, hogy szerintük is problémás a szerkesztőségek etnikai összetétele az amerikai népesség összetételének a tükrében, de nem ez a megoldás, ezért nem tudják támogatni a polgármester döntését.

The post Chicago fekete polgármestere nem ad interjút fehér újságíróknak first appeared on 24.hu.

Related posts

George Clooney: Az Orbán-propagandagépezet hazudik

MO.CO.HU

Peszkov azt mondta, nem tud róla, hogy Navalnij szabadult volna

MO.CO.HU

Lopott, csalt, törött üveggel támadt egy trafikosra a milliókat eljátszó ügyvezető, hét és fél évet kapott

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This