7 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
eu covid kártyaeuropoliMAGYARORSZÁGNagyviláguniós digitális igazolásvakcinaútlevél

Megegyeztek a vakcinaútlevélről: ingyenes tesztekkel váltják ki, hogy nem minden vakcinát fogadnak majd el

Miután az Európai Parlament nemrég változtatásokkal, de megszavazta az uniós vakcinaútlevél tervezetét, most az Európai Tanácson van a sor, hogy döntsön róla. Több problémás kérdés is volt viszont, ezért kétséges volt, hogy a jövő héten kezdődő tanácsülésen átmegy-e a javaslat. Ezért a héten háromoldalú tárgyalásokat folytatott a parlament, a bizottság és a tanács, amelyek egy darabig szintén nem tűntek sikeresnek, de csütörtök estére végül megszületett a megegyezés.

Az igazolásról korábban már írtunk, most inkább azt érdemes megnézni, mi változott. Megállapodtak például abban, hogy a rendelet a vakcinaútlevélről 12 hónapig lesz érvényben, korábban csak arról volt szó, hogy a járvány végéig.

Kapcsolódó
Még mindig nem tudni, szabadon utazhatnak-e majd azok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak

Most tárgyalja az Európai Parlament az uniós vakcinaútlevélként ismert zöld igazolást, ám még mindig nem dőlt el, miként működik majd a gyakorlatban.

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió euróért teszteket vásárol. Erre pont az EMA által jóvá nem hagyott vakcinák használata és az alacsony átoltottság miatt volt szükség, mert így ingyenes tesztekkel is ki lehet majd váltani az igazolást. Abban is megállapodtak, hogy ezek az ingyenes tesztek csak az igazoláshoz vehetőek igénybe.

A támogatással különösen azok járnak jól, akik naponta vagy gyakran ingáznak határon át munkába vagy iskolába, rokonokhoz, orvoshoz, a határ túloldalán élő szeretteiknek viselik gondját vagy szomszédos országban dolgoznak kulcsfontosságú munkakörben.

– írja a közlemény. Abban is megállapodtak, hogy nem lehet új utazási korlátozásokat kivetni.

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karatnént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel. A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot.

– írják. A Szputnyik és Sinopharm vakcinákat továbbra sem kötelező elfogadnia a tagállamoknak, mindenhol egyéni döntés lesz, hogy megteszik-e.

A mostani megállapodást először a parlament LIBE-bizottsága hagyja jóvá jövő héten, majd júniusban szavaz róla a teljes parlament, a tanács pedig ezután hozza meg a végleges döntését.

The post Megegyeztek a vakcinaútlevélről: ingyenes tesztekkel váltják ki, hogy nem minden vakcinát fogadnak majd el first appeared on 24.hu.

Related posts

Rég várt lépést tehet az Apple

MO.CO.HU

Halálos baleset történt Keszthely közelében

MO.CO.HU

Dühítő hibáktól hemzseg a Netflix új dokumentumfilmje

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This