7 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
belaruszfehéroroszországMAGYARORSZÁGmarina zolotovaNagyvilágtut.by

Elvitték a rendőrök a legnagyobb fehérorosz független hírordal főszerkesztőjét és több munkatársát

A fehérorosz hatóságok kedden őrizetbe vették a TUT.by független médium legalább tizenhárom munkatársát, köztük a vezérigazgatót és a főszerkesztő-helyettest – adta hírül maga a portál, miután korábban letiltották honlapját és szerkesztőségében házkutatást tartottak.

Kapcsolódó
Letiltották Fehéroroszország legnépszerűbb független híroldalát

Razziáztak is az újságírók otthonában.

A médiumnak a VKontakte közösségi hálózaton olvasható híradásai szerint többek között őrizetbe vették Ljudmila Csekina vezérigazgatót, Olga Lojko helyettes főszerkesztőt, akárcsak a cég főkönyvelőjét és annak helyettesét, a személyzeti igazgatót, az egyik újságírót, a programtervező rendszergazdát, a marketingosztály vezetőjét, a cég üzleti elemzőjét.

Marina Zolotova főszerkesztő már korábban tájékoztatta a sajtót arról, hogy a pénzügyi hatóságok nyomozói házkutatást tartottak a szerkesztőségben. Az újabb információk szerint a lakásán is kutattak, majd bevitték őt kihallgatni. A nyomozók a portál más munkatársainak a lakására is elmentek, és néhányuktól műszaki eszközöket koboztak el.

A legfrissebb hír szerint – amely Zolotova férjét idézi – a főszerkesztőt ezen a napon nem engedték haza, mert már lejárt a nyomozók munkaideje. A férj szerint feleségét gyanúsítottként tartják benn.A fehérorosz Állami Ellenőrző Bizottság (KGK) pénzügyi vizsgálati osztálya, amely már korábban is célba vette az ellenzéket, megerősítette, hogy a TUT.by és a Hoster.by, egy online webhosting megoldásokat kínáló cég irodáiban tartott razziákat. Állításuk szerint nagymértékű adó- és járulékcsalás bűntettének gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást a TUT.by médiavállalat vezetői ellen.

A hatóságok az elmúlt hónapokban az ellenzék és az ország független médiája elleni elnyomó kampányt indítottak. A TUT.by az ország fő független médiuma, amely a rendszerellenes tüntetésekről és az azt követő megtorlásokról széleskörűen tudósított szövegben és képekben. A portál azt állítja, hogy naponta akár 20 millió egyéni látogatója is lehet.

Nem véletlen, hogy már a múlt év végén bírósági úton próbálták kihúzni a talajt a médium alól. A gazdasági bíróság akkor elfogadta a tájékoztatási minisztérium keresetét, amelynek értelmében törölték a TUT.by-t a jegyzett tömegtájékoztatási eszközök listájáról. Emiatt a portál újságíróit megfosztották attól a joguktól, hogy hivatalos információt kaphassanak, hogy sajtóértekezletekre járhassanak, s hogy tömegmegmozdulásokról tudósítsanak. A TUT.by ezek után mégis folytatta internetes forrásként a működését, így általa is tájékozódhatott tovább a közönség a fehéroroszországi eseményekről.

(MTI)

The post Elvitték a rendőrök a legnagyobb fehérorosz független hírordal főszerkesztőjét és több munkatársát first appeared on 24.hu.

Related posts

Blinken összefeszült Lavrovval

MOCOHU

Elvesztette a több mint egymillió dolláros lottószelvényét, majd egy parkolóban találta meg

MOCOHU

Öt szakszervezeti szövetség közösen kéri, hogy még ne nyissák ki az iskolákat és az óvodákat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This