9.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágmagyar madártani egyesületMAGYARORSZÁGmérgezéstermészetvédelemTudomány

Magyar kutyák segítenek elkapni a mérgezőket

Komoly sikereket ért el a Magyar Madártani Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége – írja az MTI. Az állatok az elmúlt hét év alatt több mint ezer terepi keresésben vettek részt, és 454 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak, így segítve a bűncselekmények felderítését.

Az egyesület szakemberei a Journal of Vertebrate Biology nevű nemzetközi tudományos folyóiratban mutatták be a projektet. A publikációban első alkalommal írták le tudományos részletességgel az egyesület ragadozómadár-mérgezések elleni harcban elért eredményeit.

A kutyás egységet a Helicon Life projekt részeként hozták létre. Deák Gábor kutyájával, Falcóval, az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában vett részt a négy hónapos speciális kiképzésen, majd 2013-ban álltak munkába. Falco felkészítése a drogkereső kutyákéhoz hasonló volt, csak kábítószer helyett az elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia. Időközben két másik kutya is csatlakozott az egységhez, 2017-ben a Carlo, a belga juhászkutya, 2020-ban pedig Hella, a németjuhász.

Az egység az elmúlt hét évben öt országban 1083 keresésben vett részt, 329 mérgezett állatot, 120 mérgezett csalétket és 5 kirakott mérget találtak.

A mérgezett állatok 15 madár- és 9 emlősfajhoz tartoztak, köztük 13 védett és 2 globálisan veszélyeztetett faj is volt. A mérgezett csalétkeket 80 százalékban kizárólag az egységnek sikerült megtalálnia, ezzel megakadályozva, hogy azok a táplálékláncba kerülve még több élőlény pusztulását okozzák. Deák Gábor és kutyái több esetben illegálisan lelőtt állatok, így egerészölyv, héja, holló, farkas tetemét azonosították, egy esetben pedig egy illegális vadászaton elejtett vadmacskát kutattak fel.

Rebecca Stynes / EyeEm / Getty Images

A legtöbb szándékos mérgezést az Európai Unióban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédő szerek okozzák. Bár a kutyákat a két leggyakoribb méreg keresésére képezték ki, az általuk megtalált tetemekben és csalétkekben a laboratóriumi vizsgálatok további hét különböző méreganyagot mutattak ki.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a kutyás egység nagyban hozzájárul a gerinces állatok ellen elkövetett mérgezések felderítéséhez. A parlagi sasok különösen gyakran esnek mérgezés áldozatául. A hazai populáció néhány éves stagnálás után újra növekedésnek indult, ebben pedig komoly szerepe van a keresőkutyás egységnek.

The post Magyar kutyák segítenek elkapni a mérgezőket first appeared on 24.hu.

Related posts

Ingyen tesztelik a hétvégén a XVIII. kerületben a diákokat és az iskolai dolgozókat

MOCOHU

Üzent-e Ferenc pápa Orbán Viktornak és Novák Katalinnak?

MOCOHU

A Wizz Air máris érzi az omikron vírusvarins hatásait

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This