14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
daganathepatitishepatitis-bimmunterápiaMAGYARORSZÁGmájgyulladásTudománytumor

Hatásos immunterápiát találhattak a hepatitis-B-re

A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a Föld népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során hepatitis B-fertőzésen esett át. A HBV vírus krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója, a világon évente hatmillió ember hal meg a HBV okozta kór szövődményében.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy csapat brit kutató sikeres immunterápiát alakított ki a fertőzött emberek májából, és a már kialakult, hepatitis okozta tumorból, és talált egy olyan enzimet, ami egyébként a sejtek koleszterinszintjét szabályozza, de az immunfolyamatokat is képes felturbózni – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

Az úgynevezett ACAT enzim blokkolásával sikerül azoknak az immunsejteknek a munkáját felerősíteni, amelyek mind a vírus ellen, mind pedig a már megjelent tumorok ellen küzdenek. Ezért ez a módszer a bizonyítékok alapján hatásos immunterápia lehet. A módszer továbbá

meggátolta a HBV sokszorozódását is, így antivirális módszerként is funkcionál.

Mivel a hepatitis-B fertőzés a leggyakoribb oka a májdaganatok kialakulásának a világon, fontos, hogy minél előbb minél hatékonyabb terápiát találjunk rá. Jelenleg a májgyulladás gyógyszeres kezelésére vírusellenes szereket (főként lamivudint), és különböző interferonkészítményeket alkalmaznak, de a legbiztosabb védelmet a HBV elleni védőoltás biztosítja. Magyarországon 1999 óta adják kampányoltás keretében.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás csak in vitro történt, azaz sejttenyészeteken, ahhoz, hogy teljesen bebizonyosodjon a módszer hatékonysága, klinikai kutatásokat is kell majd végezni.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • A Pokémon után neveztek el egy baktériumfajt
  • Megfejthették, miért vannak bizarr álmaink
  • Ez lehet az oka, hogy kihaltak a neandervölgyiek

The post Hatásos immunterápiát találhattak a hepatitis-B-re first appeared on 24.hu.

Related posts

Szarka Gábor: Nem sikerült megakadályozni az SZFE modellváltásának sikerességét

MOCOHU

Az Orbán-kormány 22 államtitkára kapott jutalmat

MOCOHU

Országosan lassult, a fővárosban gyorsult a bérleti díjak emelkedése októberben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This