13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
kampánykönyvkossuth kiadóKultúraMAGYARORSZÁG

A pokolba és vissza – Európa 1914–1949 (X)

Ian Kershaw angol történész átfogó történelmi könyve.

A 20. század első fele Európa katasztrófákkal átszőtt korszaka, az emberiség történetének példátlanul erőszakos, drámai és egyúttal lebilincselő időszaka. Ian Kershaw kötete átfogó tudósítást ad a történelem e sűrű szövésű periódusáról, az I. világháború kitörését megelőző időszaktól kezdve Hitler felemelkedésén keresztül a II. világháborút követő európai hatalmi berendezkedés sajátosságaiig. Bemutatja a történelemformáló karaktereket és a háborúk erőszakos sokkhatását az európai társadalmak történetére. A szerző négy fő tényezőt határoz meg az európai kataklizmák kiváltó okaként: az etnikai alapú nacionalizmust, a csillapíthatatlan revizionista törekvéseket, a feloldhatatlan osztályellentéteket, amelyek az oroszországi forradalomban konkrétan testet is öltöttek, valamint a kapitalizmus agóniáját. A metszően pontos, brilliánsan megírt mű bepillantást enged az európai történelem viharos korszakába, amely máig hatóan alakította nemcsak a kontinens, hanem az egész világ történetét is.

Részlet a tartalomból:

Mire a világgazdasági válság legnehezebb szakasza 1934 körül véget ért, Európa megváltozott – baljós irányba fordult. A háború utáni rendezés összeomlóban volt. A fasizmus, a bolsevizmus és a liberalizmus háromoldalú ideológiai konfliktusa mindinkább kiéleződött. A fasiszta rezsimek az erejüket, a demokráciák a gyengeségüket mutatták meg. Diktátorok ragadták magukhoz az uralmat, és ők határozták meg az események menetét. A globális gazdasági válság romjain globális tűzvész réme sejlett fel.

Sir Ian Kershaw 1943-ban született. Eredetileg középkori történelemmel foglalkozott, de az 1970-es években a modern kori Németország társadalomtörténete felé fordult. A Sheffieldi Egyetem újkori történelmi tanszékének professzoraként vonult nyugalomba 2008-ban. Tudományos munkásságát a német kormány 1998-ban a Szövetségi Érdemkereszttel, II. Erzsébet királynő 2002-ben lovagi címmel ismerte el.

The post A pokolba és vissza – Európa 1914–1949 (X) first appeared on 24.hu.

Related posts

Pókok terrorizálják az ausztrál kisvárost

MO.CO.HU

Meghalt Urbán Andrea színész

MO.CO.HU

„Kemény csajjá kellett válnom ahhoz, hogy hegesztő legyek”

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This