14.1 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
genetikahomo sapiensMAGYARORSZÁGneandervölgyiTudomány

Ez lehet az oka, hogy kihaltak a neandervölgyiek

A neandervölgyiek hirtelen eltűnése a történelem egyik legnagyobb rejtélye. A távoli rokonaink háromszázezer éven keresztül uralták a Földet, míg aztán egyszer csak eltűntek. A kihalásukhoz rengeteg teória fűződik, többek között az is, hogy mi felelhetünk a pusztulásukért, a Granadai Egyetem kutatói azonban most rábukkanhattak a tényleges megoldásra – írja a Study Finds.

A szakértők 267 olyan gént találtak, ami a Homo sapiensben megtalálható, a neandervölgyiekben azonban nem – ezek többek között a kreativitásért, az öntudatért és az egészségért is felelősek. Ezeknek a géneknek hála a Homo sapiens fittebb, az öregedéssel szemben ellenállóbb, valamint a fertőzésekkel szemben védettebb volt a neandervölgyiekhez képest.

Ez az első ilyen génanalízis, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a Homo sapiens kétszer olyan hatékonyan alkalmazkodott és legalább ennyivel fittebb volt, mint a rokona. A szakértők szerint mégis inkább az lehetett a titok kulcsa, hogy a Homo sapiens találékonyabb és kreatívabb volt a neandervölgyieknél. Ez vezethetett a szükséges együttműködési képességhez, rugalmassághoz, felfedezési készséghez és a technológiai fejlődéshez is.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • A Pokémon után neveztek el egy baktériumfajt
  • Megfejthették, miért vannak bizarr álmaink
  • Gyomirtó szerek tehetik hatástalanabbá az antibiotikumokat

The post Ez lehet az oka, hogy kihaltak a neandervölgyiek first appeared on 24.hu.

Related posts

Kétszer is továbbjutott a BVSC, mégis kizárták a vízilabda Eurokupából

MOCOHU

Helen Mirren ismét lenyűgöző volt a vörös szőnyegen

MOCOHU

Meghalt Bunny Wailer

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This