13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
andy vajnafilmfree szfeherendi gáborKultúramagyar filmMAGYARORSZÁGtoxikoma

Herendi Gábor: Régóta rosszul érzem magam ebben a rendszerben, de sokáig behúztam fülem-farkam

Noha a tíz legnézettebb magyar filmből ötöt Herendi Gábor rendezett, az elmúlt két évben hat filmjét kaszálta el a filmintézet – írja a Telex, amely Veiszer Alinda és a Balázs Béla-díjas beszélgetését foglalta össze.

Herendi az interjúban elmondta, egy idő után megelégelte a helyzetet, és felhívott egy „komoly pozícióban lévő” döntéshozót.

„Nem mondom meg, kit hívtam fel, de fölhívtam. És ordítva közölték, hogy kérjek támogatást a freeSZFE-től. Ami egy elég erős mondat, azt gondoltam” – mesélte, hozzátéve, hogy várja az illető bocsánatkérését.

Pedig Herendire korábban nem volt jellemző a politizálás, ami miatt most önkritikát is gyakorolt.

Magamnak is szemrehányást teszek, mert én régóta rosszul érzem magam ebben a rendszerben, de sokáig behúztam fülem-farkam. Szívesen posztoltam volna vagy megosztottam volna egy Facebook-bejegyzést, de aztán visszahúztam a kezem, hogy á, nem, én szeretnék filmet csinálni, és jobb, hogy ha nem néznek utánam. Ezt tökre szégyellem

Ennek ellenére vélhetően azért került rá a bélyeg, mert egy interjúban a hősöknek nevezte freeSZFE-s diákokat, illetve tartott nekik egy egyhetes reklámfilm-rendezői kurzust, majd beleegyezett abba, hogy a nevét felírják a freeSZFE honlapjára potenciális tanárként.

Beszélt arról is, hogy Andy Vajna idején sosem került ilyen helyzetbe, pedig rengeteg konfliktusuk volt, és bár Vajna minden filmtervére nemet mondott, de  3:2 arányban mindet megszavazták, a politikát pedig távol tartották a döntésektől.

Mostanra azonban ez megváltozott. „Szemmel láthatólag akik odadörgölőznek a politikai rendszerhez, azok kapnak (támogatást), akik kevésbé, csöndben vannak, vagy nagyhangúan ellenállóak, azok nem kapnak” –  mondta.

Szerinte nagyon nagy baj, hogy új filmje, Toxikoma kapcsán is egyáltalán szóba kerül, hogy több színésze nem a mostani hatalom támogatója, az országban tapasztalható gyűlöletet pedig tragikusnak tartja. „Olyan háború van az interneten, a kommentekben, olyan indulatokkal, hogy ha ezeknek az embereknek bézbólütőt adsz a kezébe, agyonverik a másikat. Az, hogy idejutottunk, az tragédia, és ez a gyűlölet generálva lett szép lassan az évek során”.

The post Herendi Gábor: Régóta rosszul érzem magam ebben a rendszerben, de sokáig behúztam fülem-farkam first appeared on 24.hu.

Related posts

Jelentősen lelassult a koronavírus terjedése Csehországban

MO.CO.HU

Ariana Grande esküvős fotója rekordot döntött Instagramon

MO.CO.HU

Megütötte és megrugdosta a villamosvezetőt egy részeg férfi

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This