12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldcsach gáborfideszMAGYARORSZÁGönkormányzati lakásvita

Újabb fideszes polgármester követeli, hogy vonják vissza az önkormányzati lakásokról szóló törvényjavaslatot

Az elmúlt két napban több levelet írtam annak érdekében, hogy a Parlamentnek kedd este benyújtott T/16223. számú a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló törvénytervezetet (miszerint a bérlők rendkívül kedvezményesen vásárolhatnák meg bérleményüket) vonják vissza, vagy jelentősen módosítsák.

– írja Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere.

Balassagyarmaton az elmúlt évtizedben évente cirka 10-15millió forintot költöttünk 171 bérlakásunk karbantartására-felújítására. Ezek közül 31-et az elmúlt húsz évben vásároltunk vagy építettünk, és további 11 fecskelakást is kialakítottunk.

 

Nagy szükség lenne még több fecskelakásra és szolgálati lakásra, mert a mennyiség közelében sincs az igényeknek. A törvényjavaslatban jelzett rendkívül alacsony vételár (10-30%) az önkormányzatoknak súlyos vagyonvesztést jelentene, ami esetünkben egymilliárd forintra is rúghat.

 

Sajnos Magyarországon a kommunizmus bosszújaként előnytelen lakáshelyzet alakult ki, amely akadályozza a mobilitást, hiszen az angolszász országokkal szemben, ahol a lakásállomány döntő része bérlakás, nálunk pont fordítva, különösen fontos a magyaroknak a lakástulajdon megszerzése. Ugyanakkor az önkormányzatok számára a települések megtartó ereje és a szociális feszültségek enyhítése érdekében nagyon fontosak a fecske-, szociális és szakember-ellátást szolgáló lakások. Ezek ideális számán lehet vitatkozni, de a nulla mindenféleképp rossz álláspont.

 

Amennyiben például az Állami Adósságkezelő által átvett bedőlt devizahitelesek bérlakásaira, vagy határozatlan idejű bérleti joggal rendelkezőekre vonatkozna, maximum 50%-os kedvezménnyel járna, csak társasházban, ahol az önkormányzat nincs többségi tulajdonban, s az épület 1980 előtt épült, és 5 évig elidegenítési tilalom kerülne kikötésre, nos, akkor még helyes is lehet egy ilyen kötelező erejű törvény – de jelenleg a jogszabály tervezet oly sok helyen reparálandó, hogy legjobb lenne visszavonni.

– írja a posztban. Nem ő az első, aki kiakadt ezen a javaslaton, amivel elsősorban a várban lakást bérlő kormánybarát figurák járnának jól.

The post Újabb fideszes polgármester követeli, hogy vonják vissza az önkormányzati lakásokról szóló törvényjavaslatot first appeared on 24.hu.

Related posts

A britek felfüggesztették a fehérorosz légitársaság repülési engedélyét

MOCOHU

Ördög Nóra: a család fogalma sokkal színesebb, mint ahogy azt rutinból gondoljuk

MOCOHU

A Tour de France sárga trikósa megvárta, hogy a legnagyobb kihívója beérje a bukása után

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This