11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
GazdaságHitelMAGYARORSZÁGpakspaks 2

Nem lett olcsóbb az ország Paksra felvett hitele, de később és magasabb törlesztővel fizetjük vissza

Kedd este Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a parlamentnek az új paksi blokkokra felvett orosz állami hitel módosításáról szóló törvényjavaslatot, a 444.hu ez alapján írta meg, hogy a magyar kormány nem tudott túl sok könnyítést elérni az oroszoknál a paksi hitel ügyében, annak ellenére sem, hogy 2016 novemberétől 2020 júliusáig miattuk nem haladt a beruházás.

Az új megállapodás alapján nem 2026-ban, hanem csak 2031. március 15-én kell mindenképpen elkezdeni a törlesztést. Így elvben lehetséges marad, hogy a kormány az új blokk(ok) által termelt áramból fizessen. Azonban hiába járultak hozzá az oroszok ahhoz, hogy később kezdődjön a törlesztés, a futamidő 21 évről 16 évre csökkent.

A 30-as és 40-es évek magyar költségvetéseit tehát sokkal jobban megterheli majd a törlesztés, mint várható volt, hiszen egy évre magasabb törlesztőrészlet jut majd, mint ahogy arra eddig számítani lehetett. Ez a megoldás mindenképpen az orosz félnek kedvez a lap szerint.

Egy másik fontos változás, hogy a tartozás nagyobb részét kell magasabb kamattal fizetni. Eddig úgy volt, hogy az első 7 évben kell 25 százalékot törleszteni, évi 4,5 százalékos kamattal, a következő 7 évben 35 százalékot 4,8 százalékos kamattal, míg az utolsó 7 évre jutott 40 százalék 4,95 százalékos kamatra.

Az új megállapodás szerint az első 2 évben 10 százaléknyit kell törleszteni 4,5 százalékos kamattal, 2039-ig 40 százalékot törleszteni 4,8 százalékos kamattal és az utolsó 7 évben 50 százalékot kell visszafizetni 4,95 százalékos kamattal. Vagyis

a magasabb kamatozású időszakokban többet kell majd fizetni, mint az eddigi tervek szerint. 

A szerződés módosításával nem csökkentek a kamatok sem, holott 2014-hez képest jelentősen olcsóbbá váltak a hitelek a világban, és sokat javult Magyarország iránt a bizalom is. Tavaly a magyar állam képes volt 30 éves futamidőre 1,66 százalékos kamatozású eurókötvényt eladni. Az orosz hitelt szintén euróban veszi fel Magyarország, jórészt 4,5 százalék feletti kamattal.

Kapcsolódó
Egy több mint 400 milliós tendert nyert Mészáros Lőrinc érdekeltsége a paksi bővítésnél

Az alkuszi feladatok ellátására szerződhet a felcsúti milliárdos cége.

The post Nem lett olcsóbb az ország Paksra felvett hitele, de később és magasabb törlesztővel fizetjük vissza first appeared on 24.hu.

Related posts

A kommentelők szerint Hunyadi Donatella új képén kiköpött Gregor Bernadett

MOCOHU

Szeged, Szerelem, Szabadtéri – egyedülálló kulturális élmény karácsonyra (X)

MOCOHU

Semmire nem megyünk a szénkivonó technológiákkal

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This