10 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
adóAdózásárbevételGazdaságMAGYARORSZÁGnyilvánosprofittársasági adó

Újabb adózási kiskapu zárulhat be a nyilvánosság erejével

Az Európai Unió Parlamentje és az Európai Unió Tanácsa nemrégiben olyan új, uniós jogszabálytervezetet terjesztett be, amely bizonyos vállalkozások és vállalatcsoportok számára kínossá teheti az agresszív adóoptimalizálást – hívta fel a figyelmet a Deloitte.

  • A javaslat szerint a 750 millió euró árbevételt elérő multinacionális vállalatcsoportok közép- és nagyvállalatnak minősülő cégeinek évente nyilvánosságra kellene hozniuk, hogy az egyes tagállamokban, illetve az EU feketelistája alapján adóparadicsomnak minősülő országokban mekkora árbevételt és profitot termeltek, ezek mellett pedig milyen mértékű társasági adót fizettek.

A javaslat célja az, hogy a vállalatcsoportok tárják fel adózási gyakorlatukat a nyilvánosság előtt, és a társadalmi megítélést felhasználva lehessen fellépni az agresszív nemzetközi adótervezés ellen. Az ilyen jellegű pénzügyi transzparencia támogatói azzal érvelnek, hogy a nagy cégcsoportok gyakran részesülnek közvetlen vagy közvetett támogatásokban, emiatt az állampolgároknak igényük van arra, hogy megtudják, a cégek fair részt töltenek-e vissza a rendszerbe – avatott be a tanácsadócég aóosztályának igazgatója, Gémesi Péter.

Az EU arra számít, hogy az, hogy ha a megfizetett társasági adóra vonatkozó adatokat nyilvánosságra kell hozni, az számos cégcsoportnak reputációs kockázatot jelent majd. A publikussá váló információkból ugyanis kitűnhet, hogy a vállalkozások nem ott adóznak bevételeik után, ahol a profitot tényleges üzleti tevékenységükkel megtermelték.

Az EU-s irányelvtervezetet már idén nyáron elfogadhatják. Az érintett vállalkozásoknak és vállalatcsoportoknak pedig várhatóan pár év múlva el kell kezdeniük publikálni a társasági adóhoz kapcsolódó adataikat. A tanácsadócég adóosztályának szenior tanácsadója, Bujtor Alex szerint az EU célkitűzése jól illeszkedik az elmúlt évtized gyakorlatába – az EU és az OECD a közelmúltban számos lépést tett az agresszív adótervezés ellen.

A nyilvánosság bevonása tehát új dimenziókat nyithat az adóelkerülés elleni harcban.

The post Újabb adózási kiskapu zárulhat be a nyilvánosság erejével first appeared on 24.hu.

Related posts

A lengyel parlament megszavazta a médiatörvény kormányválságot okozó módosítását

MOCOHU

Pokoli bolygóra bukkantak

MOCOHU

A ValóVilág Instagramján megköszönték Dancsónak, hogy állandóan róluk videózik

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This