4.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
andy vajnaav perfect kft.cinergi pictures entertainment inc.delawareGazdaságMAGYARORSZÁGörökségsamuel russell falconellovajna tímea

Vajna Tímea öröksége papíron ötmilliárdos veszteséget hozott tavaly

15 762 679 dollár, azaz durván 4,7 milliárd forint veszteséget mutatott ki az a cég, amelybe Andy Vajna egykori filmproducer és kaszinókirály belepakolta az özvegyének szánt – a hagyatéki végzés szerint – 123 millió dolláros örökséget. Az AV Perfect Kft. vagyonkezelő cégről van szó, amelynek 2020-as beszámolójából az is kiderül, hogy a mínuszt az árfolyamveszteség okozta.

A cég mérlegében korábban 130 millió dollár befektetett pénzügyi eszköz szerepelt, közelebbről tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban, ami 2020-ban lenullázódott. A beszámoló szöveges része szerint ugyanis az AV Perfect Kft. tavaly eladta az amerikai Cinergi Pictures Entertainment Inc.-ben tulajdonolt részvényeit, így „nincs érdekeltsége egyetlen vállalkozásban sem 2020. december 31-én”.

A Cinergi volt Vajna delaware-i offshore érdekeltsége, amibe luxemburgi és amerikai offshore vállalatokon keresztül folyhatott a magyar kaszinók nyeresége a tengerentúlra. Andy Vajna halála előtt, amikor a cégbirodalom súlypontját Amerikába tolta át, az átszervezés főszereplője éppen ez a Cinergi-csomag volt, amely egy csereügylet révén bekerült az AV Perfect vagyonkezelőbe, és ez utóbbit örökölte Vajna özvegye, Vajna Tímea. Mint korábban megírtuk, a producer elcserélte főbb magyarországi érdekeltségeit – beleértve a legfontosabbat, a kaszinóbizniszt – tömörítő AV Investments Kft. üzletrészeit a Cinergi részvényeire, majd ez utóbbit belegyömöszölte az AV Perfectbe.

Kapcsolódó
Andy Vajna 36 milliárdot kerített körbe néhány mozdulattal

Egy kalifornai adószakértő, Andy Vajna bizalmasa vette kézbe az ügyeket, ő ült a sztárproducer elnöki székébe. Most már az a kérdés, kik férhetnek hozzá a Vajna halála előtt átrendezett vagyonhoz.

Az AV Perfect Kft. tavalyi mérlegbeszámolója szerint ennek a Cinergi-pakettnek az eladása történt meg. Bevételt azonban nem mutatott ki a vagyonkezelő, kapcsolt vállalkozással szembeni követelésként tartja nyilván, és úgy fest, hogy a vételár nem érkezett meg a mérlegzárásig. Az eladás időpontját nem közölték, de a 2019-es beszámolóban nincs nyoma az eladásnak, pedig mint megírtuk, óriási csúszással, csak néhány nappal karácsony előtt adták be a mérleget a cégbíróságra. Ezek szerint tavaly az év utolsó napjaiban ütötték nyélbe az ügyletet.

Eddig csak annyi látszott, hogy az AV Perfect tavaly májusban tulajdonost váltott: az Opten adatbázisa szerint Vajna Tímeától a Las Vegas-ban bejegyzett VMT Holdings LLC vette át az üzletrészek 100 százalékát. Hogy mi szükség volt a tulajdonoscserére, az a dokumentumokból nem derül ki, de a jelek szerint fontos lehetett Vajna Tímea egyszemélyes tulajdonlását megszüntetni. Kétszer is nekifutottak az akciónak: a G7 számolt be egy korábbi kísérletről, akkor Andy Vajna adószakértő üzlettársa, Samuel Russell Falconello és egy Las Vegas-i bejegyzésű vagyonkezelő, a Premier Trust Inc. bukkant fel, de a cégbíróság nem jegyezte be őket az özvegy tulajdonostársának.

Májusban viszont már nem gördítettek akadályt, a VMT Holdings átvehette az AV Perfect 100 százalékos üzletrészét Vajna Tímeától. Elméletileg tehát az AV Perfect tulajdonosánál, ennél a nevadai cégnél kellene lecsapódnia a Cinergi-részvények eladásából befolyó pénznek, a közel 40 milliárd forint értékű részvény ellenértékének. Hogy végső tulajdonosként ki rendelkezik a pénzzel, illetve az özvegynek mekkora rész jut az örökségből, a cégpapírokból nem olvasható ki. Azokból annyi látszik, hogy a VMT Holdings két képviselője Falconello és Vajna Tímea. Igazgatói minőségben írták alá a VMT Holdings áprilisi alapítói határozatát, amellyel az AV Perfect csaknem 16 millió dolláros veszteségére tekintettel átrendezték a sorokat. Arról döntöttek, hogy a veszteséget eredménytartalékba helyezik, egyúttal a cég törzstőkéjét 100 ezerről egy dollárra viszik le, majd felemelik 20 ezer dollárra. (A tőkeleszállításnak a cégjegyzékben cikkünk írásakor még nem volt nyoma.)

Az alapítói határozatban ugyanakkor van egy csavar: említést tesz egy még elszámolandó részvény-adásvételről, amely tavaly december 20-án történt, az eladó az AV Perfect Kft. volt, a vevő pedig a VMT Holdings. Az AV Perfect mérlegében a kapcsolt vállalkozással szembeni 114 millió dollár követelés éppen a VMT Holdingsra illik, az AV Perfectnek ugyanis az anyavállalatán kívül nincs egyebe. A részvényakciót úgy tűnik, házon belül oldották meg, és így az örökségtől nagyon messze nem került Vajna Tímea, Falconello, az egykori üzlettárs sem tűnt el a színről, és a mérlegből úgy látszik, az örökség tologatása közben adófizetési kötelezettség sem keletkezett.

The post Vajna Tímea öröksége papíron ötmilliárdos veszteséget hozott tavaly first appeared on 24.hu.

Related posts

Romaügyi kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor

MOCOHU

Egy hét alatt is hatalmasat javult az oltási kedv, már az emberek 52 százaléka beoltatná magát.

MOCOHU

Meghalt Roberto Calasso olasz író, aki újra felfedezte a világnak Márai Sándor műveit

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This