8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldMAGYARORSZÁGszem

Te mindent megteszel a szemeid védelméért? Mutatunk 4+1 tippet, amire biztos nem gondoltál! (x)

A legtöbben nem is gondolunk a látásunkra, természetesnek vesszük azt. Elég néha odafigyelünk kicsit a szemeink egészségére, és hosszú távon sokszorosan meg fogják hálálni nekünk a gondoskodást!

1.       El a szemekkel a képernyőről!

A szemeinknek évmilliókig tartott, mire tökéletesen alkalmazkodtak az őseink életmódjához, erre pár év alatt gyökeresen megváltoztak a nézési szokásaink. Órákig meredünk a nagy energiájú kék fényt kibocsátó monitorokra, legyen szó akár okostelefonról, TV-ről vagy laptopról, a járványhelyzet alatt pedig a képernyőidőnk csak tovább növekedett. De semmi pánik, ez nem azt jelenti, hogy meg kell válnunk szeretett okoseszközeinktől, csak a szemünkbe jutó káros kék fény mennyiségét kell csökkenteni: például erre kifejlesztett szemüveglencsékkel, vagy a már sok eszközön bekapcsolható éjszakai móddal.

Zeiss

2.       Az UV csak nyáron támad? Tévedés!

Az UV még a felhős napokon és télen is nagy mennyiségben ér minket, de míg a bőrünket ilyenkor általában ruha védi, addig a szemünk napszemüveg híján teljesen védtelen a káros sugárzással szemben! Aki szemüveges, az jól járt, hiszen ma már minden színtelen lencséhez elérhető a napszemüveg-szintű UV-védelem, így a mindennapokban hordott szemüveg mögött is könnyedén biztonságban tudhatják a látásukat. Gyerekeknek különösen ajánlott UV-védelemmel ellátott lencséket kérni, hiszen ők többet játszanak a szabadban, ráadásul a szemük még fejlődésben van, így még veszélyesebb rá az UV-kitettség.

Zeiss

3.       Már nem elég, ha tisztának „tűnik”

A járványhelyzet miatt most különösen igaz, de egyébként is általános szabály: csak tiszta kézzel nyúljunk a szemünkhöz! A szemüvegeseknek most ajánlott gyakrabban megmosni langyos, szappanos vízben a szemüvegüket, sőt, érdemes olyan szemüveglencsét választani, amely elpusztítja a felületén megtapadó vírusokat és baktériumokat is!

Zeiss

4.       Friss levegő igen, huzat nem

A kontaktlencsések pontosan tudják, hogy rendszeresen be kell iktatniuk egy „szemüveges napot”, amikor pihentetik a szemüket. Ennek egyik oka, hogy a szaruhártyánk közvetlenül a levegőből veszi fel a számára szükséges oxigént. Ez azt is jelenti, hogy ha egész nap levegőtlen helyiségben dolgozunk, az nem tesz jót a szemünknek. Érdemes tehát minél többet levegőzni, azonban a huzatot (így a túlzott légkondit is) kerülni kell, mert a folyamatos levegőáramlás kiszárítja a szemet!

+1 „Ha jó a szemem, felesleges látásvizsgálatra mennem, nem?”

Zeiss

Nem. A látásromlást nem mindig vesszük észre, és van olyan tényező is, ami csak egy professzionális látásellenőrzés során derül ki. Ne kockáztassunk, és ne várjuk meg, amíg nagyobb lesz a baj! Érdemes legalább kétévente, 50 éves kor felett pedig évente felkeresni az optometristánkat, szemész orvosunkat!

The post Te mindent megteszel a szemeid védelméért? Mutatunk 4+1 tippet, amire biztos nem gondoltál! (x) first appeared on 24.hu.

Related posts

Itt megnézheti, Magyarország hanyadik az oltási listán

MOCOHU

Szexpartit tarthatott egy német képviselő az egyik tartományi parlamentben

MOCOHU

Szinetár Miklós: Aki a jövőről jósol, az téved vagy hazudik

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This