10.5 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hosszú menetelés 5bkínaMAGYARORSZÁGNagyvilágnasarakéta

A NASA szerint Kína felelőtlenül kezeli a rakétahulladékok földi visszatérését

Kína elszabadult rakétája vasárnap, magyar idő szerint hajnali fél ötkor csapódott az Indiai-óceánba. A Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta a Maldív-szigetektől nem messze érte el a bolygó felszínét.

A hatalmas, 20 tonnás szerkezet maradványai irányíthatatlan becsapódásával kapcsolatban azonban napokig nem lehetett kizárni, hogy veszélyeztet-e majd lakott területet valahol a keringési pályája alatt.

A Hosszú Menetelés 5B az előző útján, egy éve szintén gondot okozott. Tavaly májusban Afrikára hullottak a rakéta darabjai. Elefántcsontparton több épület is megrongálódott, és csak a szerencsén múlt, hogy emberi sérülés nem történt.

A Guardian brit lap szerint az NASA most azzal vádolja Pekinget, hogy nem teljesíti az űrhulladékok kezelésével kapcsolatban támasztott nemzetközi elvárásokat.

Az űrhajózó nemzeteknek minimalizálniuk kell azt a kockázatot, amit az űrobjektumok visszatérése a Föld lakossága számára jelent, és maximalizálniuk kell a műveletek átláthatóságát”

– idézte a lap Bill Nelsont, a NASA egyik vezetőjét.

Nelson, a volt szenátor és űrhajós kijelentette:

Nyilvánvaló, hogy Kína nem felel meg az űrhulladékkal kapcsolatos felelős előírásoknak.

Az orbitális pályák potenciális törmelékzónája északon akár New York, Madrid vagy Peking, délen pedig Chile, Ausztrália és Új-Zéland térségéig terjedhet. 1979 júliusában a Nasa Skylab űrállomás nagy darabjai estek le pályájukról, majd irányíthatatlanul Ausztráliában landoltak. A 42 éve történt baleset óta a legtöbb ország már az űrszondák tervezésénél igyekszik elkerülni az ilyen eseteket.

A kínai rakétatervezők lustának tűnnek, hogy nem foglalkoztak ezzel

– közölte Jonathan McDowell harvardi asztrofizikus.

A Global Times nevű kínai bulvárlap viszont a nyugat eltúlzott reakciójának minősítette az aggodalmakat, és elutasította azokat az állításokat, hogy a rakéta nem volt irányítható és akár kárt is okozhatott volna.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy pénteki rendszeres médiatájékoztatón pedig azt mondta:

Világszerte bevett gyakorlat, hogy a rakéták felső szintjeit hagyják elégni, miközben visszatérnek a légkörbe.

A Hosszú Menetelés 5B-probléma egyébként messze nem oldódott meg. A rakéta most egy pilóta nélküli Tianhe-modult állított pályára, amely egy állandó kínai űrállomás része lesz. Az építkezés keretében további 10 missziót indítanak, hogy 2022-re elkészüljön a háromszemélyes állomás.

The post A NASA szerint Kína felelőtlenül kezeli a rakétahulladékok földi visszatérését first appeared on 24.hu.

Related posts

Van esély rá, hogy a gyereket nevelők február közepéig visszakapják az adót

MOCOHU

Demi Moore a kifutón vonult Párizsban, de mindenki csak az arcáról beszél

MOCOHU

Jótollú magyar újságíró díjat kapott a Pesti Srácok főszerkesztője

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This