11.2 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gamerhardvertesztlaptopMAGYARORSZÁGmsi gp66 leopardnvidia geforce rtx 3070Techteszt

Itt egy ütős gamer laptop egyetlen videókártya áráért

A tesztet kezdjük is a bevezetőben említett videókártyás helyzettel, mert ez segít kicsit kontextusba helyezni a gépet. Az általunk kipróbált MSI GP66 Leopard (Intel i7 10870H, Geforce RTX 3070, 16 GB RAM, 512 GB SSD) nagyjából hatszázezer forint, ami húzós összeg, de e mellé tudni kell, hogy a kriptobányász őrület és az általános chiphiány miatt, ha most magában szeretnénk egy RTX 3070-es VGA-t vásárolni, az önmagában kerülne annyiba, mint az egész laptop. Az asztali gépekbe szánt kártya teljesítménye valamivel ugyan magasabb a mobil verziónál, de akkor is őrület, hogy egy komponens áráért itt egy teljes rendszert kapunk.

Marjai János / 24.hu

MSI GP66 Leopard

A gép borítása főleg műanyag, némi fémmel kiegészítve, a dizájn megítélése pedig teljesen szubjektív, véleményünk szerint sikerült kompromisszumos megoldást összehozni: a GP66 Leopard nem túl extrém, de azonnal látható az is, hogy nem egy közönséges laptop. Az egyetlen negatívum, ami felett nem tudtunk napirendre térni, hogy a fedlapnak még mindig nem sikerült olyan burkolatot találni, ami ne gyűjtené veszettül az ujjlenyomatokat már az első perctől fogva.

Jár viszont a piros pont, amiért a töltő csatlakozó, a HDMI, az Ethernet és egy USB-C bemenet a gép hátuljára, két hűtőrács közé került. Ez a megoldás nagyon kényelmessé teszi a használatot, egér csatlakoztatása esetén például egyáltalán nem zavarnak be a kábelek. Emellett a jobb oldalon találunk még két USB kaput, a bal oldalra pedig egy negyedik USB, illetve egy hagyományos fülhallgató csatlakozó került. Bár nem vagyunk túlkényeztetve, azért alapvetően ez mindenre elég. Oldalt, hátul és alul bőven jutott hely a szellőzőnyilásoknak, amikre szükség is van, mert ha bekukucskálunk a rácsokon, rögtön láthatjuk a méretes hűtés megcsillanó alkatrészeit.

A fedlapot kinyitva tárul elénk a Full HD, 144 HZ-es IPS panel, ami játékra sokkal inkább ajánlott, mint a lassabb, de 4K-s variáns. A billentyűzetet az MSI-tól megszokott módon ezúttal is a SteelSeries szállította: RGB világítás, lapos sapkák, teljesen meg voltunk elégedve vele, bár a gombok nyomáspontja egy picit azért lehetne pontosabb. Újabb piros pontot ér ugyanakkor, hogy az FN-t megnyomva pirossal világítanak az olyan kapcsolódó, extra funkcióval bíró billentyűk, mint például a hangerő vagy a fényerő. Emellett a funkciógombokra is került néhány hasznos extra: kapunk dedikált billentyűt a DragonCenter alkalmazás indítására, célkeresztet varázsolhatunk a kijelző közepére, vagy egyetlen gombnyomással maximumra kapcsolható a hűtés.

A touchpad használható, játszani úgysem ezzel fogunk, netezéshez és hagyományos feladatokra tökéletesen megállja a helyét. A hangszórók viszont lehetnének erősebbek, manapság már a jóval vékonyabb házba szerelt laptopok is ütősebben szólnak, mint a GP66 Leopard.

Ha már feljebb szóba került a DragonCenter: meg voltunk elégedve a kiegészítő programmal, ugyanis kényelmesebb és átláthatóbb, mint mondjuk az ROG Armory Crate. Kapunk előre definiált módokat, de emellett mi is szabadon állíthatjuk, épp mennyire pörögjön a ventilátor, és ezzel mennyi headroom álljon a processzor és a videókártya rendelkezésére.

Marjai János / 24.hu

Így teljesít

A nálunk járt tesztgép tizedik generációs, nyolcmagos Intel i7 10870H processzorral, Geforce RTX 3070 mobil videókártyával szerelve érkezett, amit 16 GB RAM és egy 512 GB-os SSD egészített ki. Bár laptopok már kaphatók újabb generációs processzorral, de a sebességnövekedés annyira kicsi, hogy a kedvezőbb árért cserébe ez egy teljesen jó kompromisszum. SSD-ből már találkoztunk gyorsabb versenyzővel, de panaszra így sem volt okunk, főleg, hogy a memóriával együtt ez is tovább bővíthető (vagy cserélhető), mivel van elég szabad hely az alaplapon.

Mindjárt jönnek a konkrét számok, de összességében elmondható, ezen a gépen jelenleg játék aligha fog ki. Nekieresztettük a híresen hardverigényes Microsoft Flight Simulatort, aminek soha semmi nem elég, de mindent maxra tekerve is bőven 40–60 fps közötti értékeket kaptunk. A szintén friss és nagy gépigényű Cyberpunk 2077 se okozott problémát: a ray tracinget bekapcsolva ugyan valamennyire visszaesett az fps, de így is bőven 60 felett maradtunk.

Az Assanssin’s Creed Valhalla és a Hitman 3 pedig egyaránt 80–100 fps körül pörögtek a csúcsra húzott grafika mellett. Végezetül érdemes tudni, hogy a szintetikus teszteknél a 3DMark TimeSpy esetén 9900 körül, Cinebench R23-ban pedig 8600 pont körül teljesített a laptop.

A teljesítménnyel teljesen meg voltunk elégedve, és bár apróbb hiányosságok akadnak, a helyzet az, hogy jelenleg ez az egyik legolcsóbb RTX 3070-nel szerelt laptop, továbbá az egyik legolcsóbb módja, hogy egyáltalán hozzájussunk az Nvidia új videókártyáinak valamelyikéhez.

The post Itt egy ütős gamer laptop egyetlen videókártya áráért first appeared on 24.hu.

Related posts

Úgy tűnik, hogy a tálibok megoldása a gazdasági válságra mások pénze

MOCOHU

Sínekre hajtott autó akadályozza a villamosforgalmat a fővárosi Clark Ádám térnél

MOCOHU

Így válasszunk használt laptopot home office-hoz! (X)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This