12.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
a kivégzőosztagassassinsdokumentumfilmgyilkosságkim dzsongnamKultúraMAGYARORSZÁGmerénylet

Csak óvatosan az influenszerkedéssel, lehet, hogy épp egy politikai gyilkosságba szerveznek be

Hallottak már a VX nevű idegméregről? Ez a halvány sárgászöld folyadék a valaha létrehozott legveszélyesebb vegyi anyagok egyike, melyből alig néhány mikrogrammnyi is elég egy felnőtt ember halálához. A VX a bőrön keresztül szívódik fel, izomgörcsöket okoz, melyek a tüdő izmait is érintik, s így leggyakrabban légzésleállás lesz a halál konkrét oka. Így halt meg az a férfi is, akit 2017 februárjában a malajziai Kuala Lumpur repülőterén két ismeretlen fiatal lány megtréfált: lesből, hátulról befogták a férfi szemét, majd a poén végrehajtása után elsiettek kezet mosni. A férfi egy órán belül halott volt. Ez a férfi Kim Dzsongnam volt, Kim Dzsongil elsőszülött fia, Kim Dzsongun féltestvére, aki nem akart ugyan Észak-Korea vezetője lenni, de hivatalosan lehetett volna – ezért kellett meghalnia. Erről mesél A kivégzőosztag című dokumentumfilm.

A film a bírósági-nyomozási drámák mintájára készült – csak éppen doku. Fókuszában pedig valójában nem is Kim Dzsongnam, az ő észek-koreai politikában betöltött helyzete, személyének  kockázatos volta és halála van, hanem az a két fiatal nő, akik a merényletet végrehajtották. Ez a két maláj lány eredetileg mint komolyan kiképzett, profi bérgyilkos szerepelt a hírekben, ám ahogy az események haladtak előre, egyre egyértelműbbé vált, hogy Siti Asiyah és Doan Thi Huong úgy hajtották végre a modern politikai merényletek egyik legborzalmasabbikát, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy mit csinálnak.

magyarhangya

Minderről, persze, nem észak-koreai beszámolókat kapunk. A film legtöbb megszólalója maláj: újságíró, aki az ügyről tudósított, ügyvédek, jogvédők, egy amerikai oknyomozó. A kép, ami elmondásukból, az elérhető felvételekből és a bírósági videófelvételekből kirajzolódik, meglehetősen bizarr: a két lányt ugyanis úgy szervezték be politikai merénylőnek, hogy valójában azt hitték, cuki kandikamerás videókban szerepelnek, így emelve ázsiójukat mint modell, színésznő és influenszer. A dologban természetesen az a legérdekesebb, ahogy a lányokat ráérősen, hosszú hónapok alatt beszervezték az akcióra: kísérteties az a számító intrika, amivel pontosan kiszámították, kik lehetnek azok a lányok, akikkel érdemes lehet elkezdeni dolgozni a majdani akcióhoz vezető úton, őket hogyan lehet megbízható, hálás és gyanútlan munkaerővé tenni, majd ugyanilyen gyanútlanul eszközként használni a merénylethez.

A két lány maga volt a becserkészhető naiva szótári illusztrációja: családjuk annyira volt szegény, hogy a lányoknak meg kellett dolgozniuk azért, hogy kikaparják maguknak a gesztenyét, de annyira mégsem nélkülöztek, hogy ne jutott volna el hozzájuk a jobb élet lehetőségét ígérő influenszerkultúra. Csinosak, fiatalok és szereplésre készek voltak, örültek, ha megmutathatták magukat, és alighanem azt hitték, megfogták az isten lábát azzal, hogy megkapták azt a munkát, ami végül a vesztüket okozta: vírusvideóknak szánt felvételekben kellett szerepelniük, rövidke klipekben, melyekben megvicceltek valakit, ártalmatlanul, de azért eléggé ahhoz, hogy a nézőnek vicces legyen. Nem kellett beleszakadni, nem kellett a jó hírnevüket kompromittálni alulöltözöttséggel vagy neadjisten szexmunkával, kaptak elég fizetést ahhoz, hogy kényelmesebben élhessenek, mint valaha, és még a családnak is jusson hazaküldhető bőven. Aztán az ígéretes színésznői karriernek börtön és bíróság vetett véget, ahol a tét a halálbüntetés volt.

magyarhangya

Valójában, persze, a két lány csak a gyanútlan végrehajtó szerepét kapta, a háttérben észak-koreai férfiak álltak némi japán érintettséggel, csak hogy eltereljék magukról a gyanút, diplomaták, vegyészek, maffiafőnökök és piti közvetítők egyaránt, egész sokan, és természetesen egyiküknek sem kellett semmiféle felelősségre vonással sem szembenézniük: a merénylet után néhány órával már visszatértek Észak-Koreába. Ahol, mint ismeretes, azóta is a szent hegyről leszállt Kim család már nem olyan ifjú, de annál kíméletlenebb sarja, Kim Dzsongun a teljhatalmú vezér – és már „csak” a hűtlen diplomaták és kispályások miatt kell aggódnia, holmi esetleges trónkövetelők okán nem. Hogy mindehhez a kisember csak feláldozható eszköz, azt persze eddig is sejtettük, de A kivégzőosztag olyan mélységig ás a nagypolitika kisstílű harcaiba – mindezt ügyesen tálalt, feszes, krimibe illő formában –, ami mindenképpen tanulságos, főleg ha mellé tesszük, hogy a kiépülő antidemokratikus rendszerekkel kapcsolatban nekünk is van némi tapasztalatunk.

A kivégzőosztag a Távmoziban, illetve a múlt hétvégi nagy nyitás után már igazi mozik valódi nagyvásznain is nézhető.

The post Csak óvatosan az influenszerkedéssel, lehet, hogy épp egy politikai gyilkosságba szerveznek be first appeared on 24.hu.

Related posts

Kubatov Gábor saját pályáján győzné le a Facebookot

MOCOHU

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

MOCOHU

Két piros zászlós szünetet és Max Verstappen pole-pozícióját hozta a Holland Nagydíj időmérője

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This