13.2 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
birkózásMAGYARORSZÁGolimpia 2021olimpiai kvótaSportszőke alextokió 2021

Szőnyegen hempergett örömében az olimpiai kvótát szerző magyar birkózó

A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Szőke Alex bejutott a döntőbe a birkózók utolsó, szófiai olimpiai kvalifikációs viadalán, ezzel kvótát szerzett a tokiói játékokra, írta az MTI.

Az ESMTK 97 kilogrammos kötöttfogásúja két rendkívül sima sikerrel verekedte be magát a legjobb négy közé, miután a görög Laokratisz Keszidiszt és a spanyol Jesus Gasca Fresnedát is technikai tussal verte. A kvótát jelentő fináléért a korábbiaknál lényegesen nehezebb rivális, az olaszok grúz származású Európa-bajnoki ezüst és bronzérmese, Nikoloz Kakhelashvili várt rá.

Az első menetben a kemény állóharcban egyértelműen a magyar állt jobban a lábán, ő irányított, így másfél perc után az olaszt intették (1-0) és küldték le parterhelyzetbe. Szőke aztán lentről egészen nagyszerűen dolgozott, előbb kiemelte Kakhelashvilit, s eldobnia nem sikerült, de a fogást nem engedte el, amikor visszaestek a szőnyegre, onnan pedig indított és két szép pörgetéssel 5-0-s előnyt szerzett.

A második menetben a komoly izgalmak elmaradtak, mert ugyan abban Szőkét intették (5-1), de az ellenfele ezt nem tudta kihasználni, hiába próbált kétszer is billenteni. Az elkeseredett Kakhelashvili videózást kéretett edzőivel a második billentési kísérlet miatt, de egyértelműen nem volt értékelhető az akciója, a rossz challenge pedig újabb magyar pontot ért (6-1).

A meccs ezzel eldőlt, az olaszban nem maradt erő, Szőke Alex pedig a hat perc lejárta után a szőnyegre vetette magát örömében, majd összeölelkezett Sike András szövetségi kapitánnyal és Módos Péter edzővel.

A junior Európa-bajnok magyar tehetség karrierje eddigi legnagyobb felnőtt sikerét érte el, egyúttal ő lett a szófiai küldöttség egyedüli kvótaszerzője.

A tokiói olimpián összesen hat magyar birkózó szerepelhet. Korábban Sastin Marianna (62 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg), illetve három másik kötöttfogású, Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) biztosította helyét a játékokon.

The post Szőnyegen hempergett örömében az olimpiai kvótát szerző magyar birkózó first appeared on 24.hu.

Related posts

Az idegen élet keresésében segíthet egy új távcső

MOCOHU

Hamilton óriási menekülése egyben figyelmeztetés is volt

MOCOHU

Balkányi: Egyetlen szakmai érv sem szól amellett, hogy a kormány tömegrendezvények megtartását bátorítsa

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This