6.1 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19koronavíruskötelező oltáslengyelországMAGYARORSZÁGNagyvilágoltásvakcina

Sok fenyegetést kapott a kötelező koronavírus elleni oltás mellett kardoskodó lengyel polgármester

Rendőrségi védelmet kapott pénteken a nyugat-lengyelországi Walbrzych polgármestere, aki fenyegetéseket kapott, miután a helyi önkormányzat kötelezővé nyilvánította a koronavírus elleni védőoltást.

A mintegy 113 ezer lakosú Walbrzych önkormányzata április végén szavazta meg a határozatot, mely szerint kötelezővé tennék az oltást a város összes lakosa, illetve az ott dolgozók számára, emlékeztet az MTI.

A még az illetékes vajdasági hivatal jóváhagyására váró, vagyis nem hatályos határozatot a helyi polgármester, az orvosi végzettségű Roman Szelemej kezdeményezte. Az intézkedést azzal indokolta, hogy több helyi lakost, valamint általában több lengyelt is gondolkodásra akar késztetni az oltakozás fontosságáról.

A határozat nyomán Szelemej e-mail címére és közösségi fiókjára számos, gyűlöletkeltő és fenyegető üzenet érkezett, a fiókot emiatt fel kellett függeszteni – közölte pénteken a PAP hírügynökséggel a walbrzychi polgármesteri hivatal szóvivője. Hétfőn a kötelező oltás ellenzői tüntetést is tartottak Szelemej háza előtt. A fenyegetések kapcsán a polgármesteri hivatal rendőrségi bejelentést tett, Szelemej pedig rendőrségi védelmet kért, amit a szóvivő közlése szerint meg is kapott.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk szerint a walbrzychi önkormányzat nem egyeztetett a kezdeményezésről a kormánnyal. A járvány kezelésére vonatkozó lengyel jogi szabályozás értelmében az oltakozás önkéntes.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának április eleji ítélete szerint kötelezővé lehet tenni az oltásokat egy demokratikus társadalomban. A döntés nem a Covid-19-elleni vakcinázás, hanem a kötelező gyermekoltások kapcsán született cseh családok keresete után, de egyes értelmezések szerint megerősíti a védőoltás kötelezővé tételének lehetőségét a jelenlegi járvány körülményei között.

A lengyel kormány mellett működő orvosi tanács egyik tagja, Robert Flisiak túl merész ötletnek nevezte a walbrzychi határozatban foglaltakat. A tanács egy másik tagja, Anna Piekarska viszont nemrég felvetette: fizetőssé kellene tenni a Covid-19 kór gyógyítását azok számára, akik nem oltatják be magukat.

Piekarska ötletét a Rzeczpospolita napilap számára készített felmérésben a megkérdezettek 54 százaléka elutasította, 23 százalék viszont támogatta. Az onet.pl német tulajdonú lengyelországi hírportálon pénteken közölt felmérés szerint a még nem beoltott lengyelek 55 százaléka szeretne beadatni a vakcinát.

A lengyel egészségügyi tárca pénteki adatai szerint eddig több mint 12,6 millió oltást adtak be, a teljes, kétdózisú oltásban pedig már több mint 3,3 millióan részesültek a mintegy 31 millió felnőtt, vagyis beoltásra jogosult lengyel közül.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter csütörtök este egy interjúban elmondta: a beoltottakat és a felgyógyultakat is figyelembe véve, a lengyel társadalom mintegy 50 százalékánál képződtek Covid-19 elleni antitestek, két hónapon belül pedig 60-70 százalékos védettség, s ezzel nyájimmunitás alakulhat ki. Lengyelországban jelenleg lassul a járvány, ezért szombattól újabb korlátozást oldanak fel, legfeljebb 50 százalékos foglaltsággal megnyílhatnak a szállodák.

The post Sok fenyegetést kapott a kötelező koronavírus elleni oltás mellett kardoskodó lengyel polgármester first appeared on 24.hu.

Related posts

Karácsony: A Fidesztől azt kérjük, hogy szálljanak le a hazugságvonatról és menjenek a…, menjenek gyalog

MOCOHU

Szerződést bontott a velencei önkormányzat a szabadstrandot elkerítő céggel

MOCOHU

Öt nyomós ok, ami miatt évente vizsgáltatom a prosztatámat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This