8.3 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
elon muskMAGYARORSZÁGspacexstarshipTechűrűrutazás

Sikeresen landolt a SpaceX kísérleti űrhajója

Sikeresen landolt szerdán a SpaceX magánvállalat Starship űrhajójának prototípusa – írja az MTI. Az előző négy kísérleti szerkezet a tesztek során mind megsemmisült.

Kapcsolódó
Felrobbant Elon Musk kísérleti űrhajója

A szakemberek szerint a prototípus teljesítette feladatát.

A Mars- és Hold-utazásra tervezett űrhajó SN15 jelű prototípusát a Mexikói-öböl partján található texasi Boca Chica melletti létesítményről bocsátották fel. A Starship néhány perc alatt körülbelül 10 kilométeres magasságba emelkedett, majd vízszintes helyzetben ereszkedett, végül közvetlenül a földet érés előtt függőlegesbe fordult, és landolt az indítóállás melletti leszállóhelyen.

A kísérletet élőben közvetítették a YouTube-on. A felvételen látni lehetett, hogy a landolás után lángok csaptak fel az 50 méter magas űrhajó aljából, de gyorsan eloltották a tüzet.

Fél év leforgása alatt ez volt a Starship ötödik kísérleti repülése.

Az előző négy alkalomból háromszor az űrhajó landoláskor felrobbant, a március elején végrehajtott kísérlet során pedig rendben leszállt, majd 8 percel később megsemmisült.

A SpaceX eredetileg Mars-utazásra tervezett, újrahasznosítható űrhajójának a végleges magassága a teljes rakétarendszerrel együtt 120, átmérője pedig 9 méter lesz. Embereket és 100 tonna rakományt szállíthat majd a Marsra. Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy felülvizsgálják a terveket.

A NASA április közepén a SpaceX-et bízta meg a következő Holdra szálló egység kifejlesztésével. A Starship két űrhajóst visz majd az égitestre, közülük legalább az egyik nő lesz. Az asztronauták nagyjából egy hetet fognak eltölteni a Holdon. Csaknem 50 éve nem járt ember az objektumon: 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le az égitest felszínére.

The post Sikeresen landolt a SpaceX kísérleti űrhajója first appeared on 24.hu.

Related posts

Rogán Barbara nem akar közszereplő lenni

MO.CO.HU

10-ből 9 magyar saját lakásban él, az EU-ban csak 7 az átlag

MO.CO.HU

Távozik az izlandi kormány, marad az izlandi kormány

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This