10.5 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
andrew g. vajna revocable trustandy vajnabizalmi vagyonkezelőGazdaságlos angelesMAGYARORSZÁGsamuel falconellosomogyi csillavajna tímeavajna-örökség

Új tulajdonosa van a hollywoodi Vajna-villának

Provence-ból hozatott csempe, hangulatos grillterasz, úszómedence és pazar kilátás fogadja azt, aki Los Angelesben ellátogat a Woods Drive 1643 szám alatt található házba. A nagyjából 255 négyzetméteres, kétszobás, két fürdőszobás házhoz egy 93 négyzetméteres vendégház és cselédlakás is tartozik. Bár maga az ingatlan hollywoodi mértékkel mérve semmiképpen sem hivalkodó, története több ponton is a NER-hez kötődik.

A házról legutóbb 2019 áprilisában, Andy Vajna halála után három hónappal írtunk, amikor megpróbáltunk utánajárni annak, hogy mi lesz a filmproducer vagyonával. A bonyolult céghálózatok miatt ez azóta sem teljesen tisztázott, de a ház sorsával kapcsolatban sikerült kideríteni néhány új információt, miután egyik olvasónk felhívta a figyelmünket a Los Angeles megyei földhivatal honlapjára, amelyen Magyarországról is elérhetők az ingatlanokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

Így derült fény arra, hogy 2013 augusztusában Andy Vajna az örökségét kezelő Andrew G. Vajna Revocable Trust képviseletében egy százalékos tulajdonrészt adott Somogyi Csilla bérlőnek az említett házban. Azt már korábbi cikkünkben is írtuk, hogy Somogyi és a bizalmi vagyonkezelő, azaz gyakorlatilag a producer közösen birtokolta a házat, az azonban nem volt nyilvános adat, hogy mekkora hányad jutott a feleknek.

Ezt követően a házzal jó ideig nem történt semmi, ám 2019 decemberében, majdnem egy évvel Vajna halála után három – szintén az ingatlanhoz kapcsolódó – dokumentumot iktattak be a földhivatalban. Az első irat azt igazolja, amit már eddig is tudtunk, miszerint a producer özvegye, Vajna Tímea, illetve Vajna régi üzlettársa, Samuel Falconello lettek a trust vagyonkezelői, tehát ők intézik az örökség szétosztását.

A második dokumentumból azonban már új információ is kiderül. Eszerint

2019. szeptember 17-én Vajna Tímea és Falconello a bizalmi vagyonkezelő képviseletében ingyen odaajándékozta a Woods Drive-on található ház maradék 99 százalékos tulajdonjogát Somogyi Csillának,

aki ezzel az ingatlan egyedüli tulajdonosa lett. Ekkoriban a ház értékét az ingatlanos portálok 3–3,5 millió dollár körülire értékelték. Bár az ajándékozásról szóló megállapodást a felek már szeptemberben aláírták, a földhivatalhoz csak december elején jutott el az irat.

Két héttel később, 2019. december 18-án aztán lezajlott egy újabb tranzakció: Somogyi Csilla hagyományos adásvétel során eladta az ingatlant az 1643 Woods Drive LLC nevű offshore cégnek, amelyet az USA másik végében található Delaware államban jegyeztek be. Az ottani offshore cégekről keveset tudni, mert az alapító okiratokban nem kell megnevezni a tagokat vagy a tulajdonost, elég az ügynököt, akit megbíztak a cég alapításával, de néhány érdekességre sikerült rábukkanni a tranzakcióval kapcsolatban. A megvásárolt ingatlan címét viselő céget október 18-án alapították, egy hónappal azután, hogy Somogyi Csilláé lett a ház, és két hónappal azelőtt, hogy eladták volna.

A delaware-i offshore cég 4,905 millió dollárt (1,5 milliárd forintot) fizethetett Vajna egykori közeli barátjának a Los Angeles-i házért.

Ezt a földhivatali dokumentumból olvastuk ki, amelyen feltüntették, hogy Somogyi 5396 dollár, illetve 22 073 dollár helyi adót és illetéket (documentary transfer tax, city transfer tax) fizetett, ezt pedig az ingatlan vételárából számolják ki – előbbi a vételár 0,11 százaléka, utóbbi pedig a 0,45 százaléka. Az egyik ingatlanos honlap ugyanezt az árat tüntette fel, hozzátéve, hogy az összeg 310 ezer dollárral magasabb a piaci árnál. Ha pedig elővesszük a korábbi cikkünkben említett árat, akkor az is kiderül, hogy az ingatlan értéke két év alatt legalább 2–2,5 millió dollárral emelkedett.

Egy, az ügyre rálátó forrásunk úgy tudja, hogy a házat a telekszomszéd vette meg, a saját internetes keresésünk pedig ugyanezt látszik alátámasztani. Az egyik internetes cégadatbázis a 1643 Woods Drive LLC tisztviselőjeként egy bizonyos Debra Upshert tüntet fel, és szintén ez a név bukkan fel egy ingatlanos portálon a Woods Drive 1647-es szám alatti telek tulajdonosaként, az egykori Vajna-villa szomszédságában.

The post Új tulajdonosa van a hollywoodi Vajna-villának first appeared on 24.hu.

Related posts

Azt mind ne csináljuk meg a konyhában, amit Paris Hilton a főzőműsorában

MOCOHU

Az elmozdított perui elnök 18 hónapos fogva tartását rendelték el

MOCOHU

Megdöbbentően sok fiatal férfi és fiú hal meg világszerte

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This